Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jamie Oliver a menzán

  • 2015. augusztus 27.
  • PKata

A népszerű séf nem rest újra iskolába járni, hogy a tanulókkal közösen fűszerkertet építsen, piacra járjon, friss zöldségekből együtt főzzenek finomságokat, olyanokat, amit a gyerekek örömmel meg is esznek. Tartsunk velük. Kezdjük hétfőn.

Világszerte több mint 42 millió gyerek túlsúlyos vagy elhízott, ezért Jamie Oliver újult erővel és hittel indul iskolába, hogy az oktatás és az iskolai étkeztetés szakembereivel együttműködve megtanítsa a gyerekeknek és szüleiknek, hogy ételválasztásuk milyen hatással van egészségükre, meg azt, hogy melyik étel honnan származik, és melyik mire való. Jamie Oliver szilárdan hisz abban, hogy aki odafigyel az étkezésére, az egészsége szempontjából is jó úton jár, és ha sokféle egyszerű rostos, ízletes ételt ismernénk és ennénk, nem lenne egyre több a túlsúlyos gyerek és felnőtt világszerte.

JO_foodrev

Az egészséges étrendért folytatott küzdelmének frontvonalában a menzák állnak, jelentette ki a közismert séf, aki a gyerekek étrendjének megváltoztatásáért 2015 májusában indított újabb Food Revolution Day kampány élére állt, és a kulináris oktatás forradalmának előmozdítására létrehozott honlapon már több mint másfél millió támogató aláírás gyűlt össze.

KEZDJÜK HÉTFŐN

husmentes_hetfo

Az Ételforradalom, avagy a kanál forradalma nem előzmény nélküli Nagy-Britanniában, a húsmentes hétfőt az utóbbi öt évben számos iskolában bevezették a szigetországban, ezért már sok-sok gyerek meggyőződhetett arról, hogy a húsmentes étel is lehet ízletes, tápláló, sőt jó a Földnek is.

Paul McCartney, az angliai húsmentes hétfő mozgalom alapítója, és annak világmozgalommá tételéért sokat tevő volt Beatles zenész új Revolution c. dalával is támogatja a Food Revolution Day-t - a dal előadói között Jamie Oliver és Ed Sheeran mellett számos sztárt hallhatunk arról énekelni, hogy a gyerekeknek tudniuk kell, hogy mit esznek, hogy ne lehessen „megetetni" őket.

Oliver állítja, hogy „A vegetáriánus vagy a megfelelő vega étrend az egészség szempontjából ma a leginkább elfogadott. Többet kellene tudnunk minderről és törekedni a növényi alapú ételek élvezetesebbé tételére. Magam is igyekszem a szerint élni, amit prédikálok. Zöldségeket, fűszernövényeket termesztek, 15 éve hirdetem a friss alapanyagok fontosságát, és rendszeresen tanácskozom a világ legelismertebb étkezési szakértőivel. Hetente 2-3-szor vegetáriánus napot tartok, edzek, jógázok, és amióta sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, leadtam 12 kilót."

HATÁROZOTTAN JÓ ÖTLET

Hozzátette, hogy az előző generációk közel sem fogyasztottak annyi húst, mint amennyit ma eszünk: „Visszatérni ehhez határozottan jó ötlet. Kifejezetten hasznos nemcsak egészségünknek, hanem a környezetnek és a pénztárcánknak is."

Jamie Oliver 120 országban tart előadásokat 220 különböző csatornán, így igazán sokat tud tenni egy jó ügyért. Tavaly például a Vega karácsony c. programjával aratott hatalmas sikert, amikor is a megszokott ünnepi menü vega és vegán változatának receptjeit tette közzé. Következő szakácskönyvét is a különféle vegetáriánus receptek népszerűsítésének szenteli a séf. A Food Revolution Day szerepét magyarázva Oliver kijelentette, hogy „Veszettül nagy szükségünk van forradalomra, mert csak az segítheti gyerekeinket abban, hogy jobban tudjanak ételt választani. A mi kezünkben van a jövő generációk életképessége, ezért ösztönöznünk kell őket – ha kell, forradalommal - egy egészségesebb, boldogabb, sokkal termékenyebb életre."

Jamie Oliver kulináris forradalma sok hasonlóságot mutat a szeptemberben induló hazai menzareformmal, érdemes a népszerű séf több mint 15 éves ez irányú tapasztalatait hasznosítani, hogy a gyerekek megszeressék azt, ami egészséges. A menzareform sikerét nagymértékben támogatná a húsmentes hétfő bevezetése a hazai iskolákban – ez a nap étrendünk környezeti hatásaival ismerteti meg a gyerekeket, akik ha azt is tudják, hogy heti egy hús nélküli nap és az ételmaradékok hasznosítása milyen mértékben lassítja a klímaváltozást, környezetünk kizsákmányolását, az egy újabb vonzó érv a menzareform mellett.

 

Forrás: fna.hu