Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ilyen még nem volt a magyar vendéglátásban

  • 2018. augusztus 06.
  • CsViki

Kávézót nyit a Magyar Vöröskereszt Budapesten, az Arany János utcai székházának földszintjén, Empathy Cafe&Bistro néven. A szervezet a korábban kihasználatlanul álló földszinti garázsbeállóját és a mellette található irodát alakította át vendéglátóhellyé. A beruházáshoz a többi között a Google adott támogatást.

A Vöröskereszt közleményéből kiderül, a hely meghatározó itala az a magas minőséget képviselő, speciality kávé lesz, amelyet egy Costa Ricában élő magyar, Bányai László termel és Tóth Sándor, a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl. Háromféle DOP lángos közül is lehet majd választani, ez egy olyan fogás, amely félúton van a római pizza és a magyar lángos között.

A kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET palackokat, hanem csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak majd, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet. A megmaradt ételeket a Budapest Bike Maffia segítségével szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek saját ellátó intézményeikbe.

 

Empathy bistro&bar

 

Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. Az Empathyba bekerült egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. Ez egyelőre egyedülállónak számít a hazai vendéglátásban. A kivitelezés kezdeti szakaszában egyébként a Vöröskereszt szolgáltató házának hajléktalanjai is részt vettek, elsősorban a bontási munkálatokat végezték.

A kávézó közösségi és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára csaknem 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.

Az Empathy Cafe&Bistro augusztus 6-án nyitja meg kapuit.

 

Forrás: hvg.hu