Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így kukázzunk!

  • 2017. június 14.
  • PKata

freeganA freegan (szeméthalászat) egyre kiterjedtebb mozgalom. Környezettudatos polgárok táplálkoznak kukából. Ön megtenné?

Magyarországon a kukázás egyelőre a hajléktalanok "előjoga", írja a freegan mozgalom hazai jelenlétéről a beszédes nevű Trashwiki oldal. Semmi irónia nincs ebben a mondatban: a nyugati nagyvárosokban azért indult ez a mozgalom, hogy az élelmiszerláncok által kidobott, de felhasználható élelmiszert ne hagyják veszni. 

E szubkultúra nemcsak beszerzés, hanem lázadás is, amely a fogyasztásra épült társadalom elé tart tükröt. A teendő egyszerű, a szeméthalászok az őrizetlenül hagyott konténerekre járnak éjjelente, és a beszámolók szerint jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt, frissen lejárt terméket visznek haza. Az akció sok helyen tilos és lopásnak minősül, de valójában hasznos újrafelhasználás. A mozgalomnak etikája, már-már önszabályozása is van, hiszen a túlzott zsákmányolás nem elfogadott, mert abból így megintcsak szemét lesz. 

Valójában mi a szeméthalászat? Sport? A spórolós emberek hobbija? Környezet- és társadalmilag tudatos életmód? Egy kicsit mindegyik. Az alábbi útmutatót az amerikai Wikihow oldal kínálja a szeméthalászat fortélyairól.

 

A teljes cikk, gyakorlati és biztonsági tanácsokkal a Délmagyar.hu oldalon olvasható

kép innen