Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Humusz Magyarország első zéró hulladék fesztiválján

  • 2017. július 28.
  • Csilla

Az idei Gyüttment Fesztivál más lesz. És nem csak azért, mert vándorfesztivál lesz, így új helyszínen, Oszkón lesz megrendezve. Azért is, mert ez lesz hazánk első zéró hulladék fesztiválja. Mi pedig ott leszünk, hogy segítsünk a szervezőknek és fesztiválozóknak a nulla hulladék felé vezető úton. És Ti?

A fesztivál felhívását alább olvashatjátok. A Humusz csapatával a Zéró Hulladék Infóponton találkozhattok, ahol játékosan tanulhattok a hulladékmentes életmódról.


Mi, vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek idén harmadik alkalommal találkozunk, hogy fesztivál környezetben és hangulatban egymással megosszuk tudásunkat, kicseréljük tapasztalatainkat, és megcsináljuk Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválját. 

Gyüttment Fesztivál 2017.

Időpont: 2017. augusztus 24-27.

Helyszín: Oszkói Szőlőhegyi Pincesor, Oszkó, 9825

Papírhulladékból laskagomba, lakóház építése 1 millió forint alatt, ruházkodás helyi alapanyagokból, tényleg működő közösségi együttélési minták, innovatív, ökologikus megélhetési formák vidéken – történetek egy új, létező paradigma kellős közepéből.

Közel kétszáz, a vidéken újrakezdéshez kapcsolódó előadás és program mentén azt mutatjuk meg, milyen az a világ, amiben élni szeretnénk, és amiben élni lehet. A város nem élhető a vidékről származó tisztességes élelmiszerek és más javak nélkül, a vidéknek pedig szüksége van a városok nyújtotta háttérre. Ennek a kapcsolatnak egyensúlyba kell kerülnie ahhoz, hogy társadalmunk fenntartható legyen, és bár a vidéki élet, kultúra és gasztronómia napról-napra népszerűbb, tudás és kapcsolatrendszer hiányában mégis többen költöznek Budapestre, vagy más városokba, mint vidékre. 

A Gyüttment Fesztiválon megismerkedhetsz, kapcsolódhatsz vidéken újrakezdőkkel, az országban már létező gyüttment közösségek képviselőivel, és azokkal is, akikben még csak érlelődik a vidékre költözés gondolata. Szó lesz azokról a kulturális értékekről és tapasztalati tőkéről, melyet a vidéken élők őriznek, ápolnak, és megismerhetitek korunk, az ökotudatos létezéshez kapcsolódó forradalmi vívmányait is. Mindezt egy olyan eseményen, ahol közösséget alkotva együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre.  

“Felismertétek, hogy a társadalom rendje csak addig kikezdhetetlen, amíg áldozatai nem tudják elképzelni, hogy élhetnének másképpen is.” – mondta Lányi András márciusban a Kisközösségek szelíd szabadságharca című, gyüttmentekhez szóló köszöntőjében.

El tudsz képzelni négy olyan napot, amikor semmilyen hulladékot nem termelsz?

Ha kipróbálnád, gyere el Magyarország első Zéró Hulladék fesztiváljára!

Hatalmas kalandra hívunk: több ezren együtt megvalósítjuk azt a fesztivált, ahol nem járunk térdig a műanyagban, ahol csak olyan hulladékot hagyunk magunk után, amit a helyszínen komposztálni tudunk. Mire van és mire nincs szükséged a hulladékmentes élethez? Mit és hogyan komposztálj, hogyan sarjad új élet a komposztból? Mivel tisztálkodj és mivel tisztíts? Milyen hulladékmentes alternatívák léteznek a szépségápolási szerekre és az intimhigiénés eszközökre?  

Minden a Zéró Hulladékról itt.

A Zéró Hulladék mellett a 2017-es év még egy nagyon fontos változást hozott nekünk: vándorfesztivállá alakultunk. Két csodákkal teli év után útra keltünk Csobánkapusztáról, hogy veletek együtt új tájakat, vidékeket, közösségeket fedezzünk fel és ismerjünk meg. 

Idén a Vas megyei Oszkó lát vendégül minket. Az Oszkó örökségét gondozó Hegypásztor Kör meghívására több száz éves tölgyfák és zsúpfedeles présházak között, a szőlőhegyen tartjuk meg éves találkozónkat, ahol bemutatkozik Oszkó és környéke, a vasi hegyhát.  Az idei évtől összegyűjtjük a helykereső gyüttmenteknek a környék kínálta lehetőségeket. Polgármesterek, gazdák, vidékfejlesztők, tapasztalt gyüttmentek mutatják meg azokat a beköltözhető házakat, megművelésre váró földeket, társakra váró gazdaságokat, munkalehetőségeket, amik a tőke híján lévő fiatalokat, családokat segíthetik az új élet elkezdésében.

Miért éppen Oszkó? 

zéró hulladék fesztivál

Mire számíts még? 

Szakmai beszélgetésekre, előadásokra, tudás- és tapasztalatmegosztásra, amelyek minden téren megkönnyíthetik a gyüttment életet.

Közös alkotásra, workshopokra, hogy használható, gyakorlati tudást szerezz.

Hagyományőrző és természetes építészeti, kertészeti, gyógyászati megoldásokra, praktikákra.

A közösségben végzett munka élményére: közösen építünk, főzünk, kertészkedünk!

Táncra és mulatságra! Kulturális élményszerzés népművészek, muzsikusok, zenekarok részvételével. Velünk lesz a Forgó, a Canarro, a Korai Trancemission, az Iparkutya, a Meszecsinka, a Vanmocsello, a Csángálló és a DzsinnKalaDzsi!

Termelői piacra a hozzánk érkező „helyi hősök”, mesteremberek alkotásaival.

Családi és gyermekprogramokra, játékokra, helyismereti túrákra és sok mozgásra.

Amennyiben lóháton érkezel, ingyenes belépésre.

 

A programokról bővebben a Gyüttment Fesztivál weboldalán olvashattok.

 

Szervező: 

Mindenegyüttmegy Egyesület

A Fesztivált is szervező, megvalósító, önkéntes szerveződésből létrejött egyesület tagjai együtt keresik az új utakat az öko-tudatosság, felelősségvállalás, szolidaritás és fenntarthatóság terén. A Humusz Nulla Hulladék Hálózatának tagja.

gyüttment fesztivál