Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékudvarok nyíltak vidéken

  • 2009. október 07.
  • beus
Hat településen nyílt a regionális hulladékudvar, ahová a szelektíven válogatott hulladék mellett, veszélyes anyagokat is lehet vinni.

 

Jánoshalmán, Kecelen, Kiskőrösön, Kiskunhalason, Kiskunmajsán és Soltvadkerten már az új hulladékudvarokba kerülhetnek a szelektíven összegyűjtött háztartási hulladékok. A szelektív hulladékgyűjtés célja az újrahasznosítás, de egyelőre csak azok vihetik a hulladékudvarokba ezeket az anyagokat, akik már befizették a "kukadíjat".

- A hulladékudvar igénybevétele minden olyan magánszemély számára térítésmentes, aki fel tudja mutatni a lakcímigazoló kártyáját, illetve a befizetett hulladékszállítási számlát igazoló bizonylatot (befizetett számlamásolat, csekk, átutalási megbízás másolata). Akinek díjhátraléka van, annak rendezni kell számláját, majd utána térítésmentesen használhatja a hulladékudvart. A térségben működő vállalkozások díjfizetés ellenében vehetik igénybe a hulladékudvar szolgáltatásait - mondta el Zsámboki Orsolya, a regionális hulladékgazdálkodási projekt sajtósa.

A hulladékudvarokat üzemeltető Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Kft., amely a régióban a kukák ürítését is végzi, a notórius késlekedők számláit átadta egy behajtó cégnek, amely jelentős "felárral" követeli az elmaradt hulladékszállítási díjakat. A halasi képviselő-testület hétfői ülésén emiatt többen is interpelláltak, mondván: vannak olyan idősebbek is, akiknél mindössze havonta egyszer kell a kukát üríteni, mégis a teljes havi szolgáltatásért kell fizetniük. - Akik az alapdíjat sem tudják fizetni, azok a bírságot sem bírják leróni - hangzott el az önkormányzati tanácskozáson.

 

Mit lehet vinni az új gyűjtőhelyekre?

 

A papír, italoskarton-dobozok, műanyag (hungarocell, PET-palack, nejlon zacskó), színes és fehér üveg, textilhulladék, zöld hulladék, építési törmelék, lom hulladék, illetve fémhulladékok mellett, az udvar veszélyes hulladékot is fogad. Így leadhatók itt elhasználódott háztartási gépek (például mosógépek, hűtőgépek), elektronikai és számítástechnikai hulladékok, fénycsövek és világítótestek, szárazelemek, használt sütőzsiradék és fáradt olaj, vegyszerek, festékek (göngyölegükkel együtt), valamint használt akkumulátorok és gumiabroncsok is.

A hulladékudvarokban veszélyes hulladék átvétele hetente egy alkalommal történik. A pontos időpontról a lakosság az ügyfélszolgálatokon, vagy a hulladékudvarban érdeklődhet.

Nem vesznek át vegyes, kevert kommunális hulladékot (vegyes háztartási hulladék), illetve palát, kátránnyal szennyezett hulladékot, laborvegyszert és robbanásveszélyes anyagokat, lomot és építési hulladékot.

 

Forrás: BAON