Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékszigetek Budapesten

  • 2003. november 10.
  • humusz
100 hulladékgyűjtő sziget kerül kihelyezésre Budapesten. 3 kerületben az "épületek jellege, a beépítettség sűrűsége miatt városesztétikai szempontból nyílt hulladéktárolók elhelyezése elképzelhetetlen "......
A főváros azt ígéri, hogy még év végéig 100 hulladékszigetet létesít, azaz speciális konténereket állít fel szelektív hulladékgyűjtéshez, valamint az itt gyűjtött szemét elszállításáról és feldolgozásáról is gondoskodik. Három budapesti kerület azonban ellenzi, hogy náluk a főváros hulladékgyűjtő konténereket helyezzen el.

A legtöbb európai nagyvárosban már évtizedek óta gyűjtik szétválogatva a szemetet. Külön a műanyagot, a papírt, a fehér és színes üveget és a fémhulladékot. Ha a rendszer jól működik, a szemetet újra lehet hasznosítani. Nagy Tamás, a Hulladék Munkacsoport vezetője elmondta: "Maga a gyűjtő olyan, hogy az odaillőt lehet beletenni, de persze bele lehet erőltetni mást is A kommunikációnak úgy kell működni, hogy a lakosság is együttműködjön, és gyűjtse így a szemetet."

Az így gyűjtött szemét elszállításáért sem a lakóknak, sem a kerületi önkormányzatoknak nem kell fizetniük. Három kerület, köztük a belvárosi 5. mégsem engedélyezte a konténerek kihelyezését. Steiner Pál polgármester szerint: "Itt a belvárosban az épületek jellege, a beépítettség sűrűsége miatt városesztétikai szempontból nyílt hulladéktárolók elhelyezése elképzelhetetlen." Hasonló okból vétózta meg korábban a 6. és a 13. kerületi önkormányzat is a konténerek felállítását, de mindhárom kerületben azt mondták, visszatérnek a kérdésre.

Budapesten egyébként már működnek úgynevezett hulladékudvarok, ahol átveszik és hasznosítják a szétválogatott szemetet, de ha az átvevők túl messze vannak, az emberek általában nem veszik a fáradságot, hogy ide vigyék hulladékot. A főváros ezért most egy hatékonyabb módszer kialakításán dolgozik. Még ez év végéig a budapestieknek is lehetősége lesz arra, hogy háztartási szemetüket szelektíven gyűjtsék, ugyanis 100 ehhez hasonló konténert helyez el a főváros a közterületein.

2003.11.08.