Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékrendőrség felállítását kezdeményezi a JÖN Alapítvány

  • 2018. április 04.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A sikeres bécsi kezdeményezés mintájára a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány nyílt levélben javasolta Áder János köztársasági elnöknek az illegális hulladéklerakások környezeti problémájával kapcsolatban a hulladékrendőrség felállítását.

Az államfőnek és a mindenkori magyar kormánynak a Hulladékvadász projektet működtető JÖN Alapítvány az alábbiakat javasolja az illegális hulladék és azok létrehozóinak megfékezésére:

 

Nyílt levél Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének

 

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

 

Szebenyi Péter vagyok, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány (JÖN Alapítvány) kuratóriumi elnöke. A civil kezdeményezésű JÖN Alapítvány sikerrel hívta életre az ún. Hulladékvadász projektet, ami az utóbbi két évben Magyarország egyik legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává és internetes portáljává vált, amely lehetővé teszi az illegális hulladéklerakások bejelentését, az arról készült fotók, videók feltöltését.

A célunk a www.hulladekvadasz.hu honlap elindításával az volt, hogy a lakosságot aktivizáljuk a közvetlen környezet, és a természet tisztaságának megőrzése érdekében, illetve segítsük és bemutassuk az illetékes állami szervek munkáját, egyfajta közvetítő csatornaként funkcionálva a lakosság és az önkormányzatok, környezetvédelmi szervek között.

Évről-évre súlyos anyagi és egészségügyi károkat okoznak a szemetelők a környezetnek, az állami szerveknek és nem utolsósorban az adófizető állampolgároknak.

A www.hulladekvadasz.hu két éves működése során több, mint 2000 illegális hulladéklerakással kapcsolatos bejelentés érkezett, amelyek száma napról napra nő. A weboldalra országosan átlag napi 2-3, de van, hogy egy nap 10-nél is több bejelentés érkezik.

A portál működtetése során tapasztaltak egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az illegális hulladéklerakás problémája évek óta megoldatlan Magyarországon, aminek oka elsősorban a tettenérések alacsony száma, a jogkövetkezmények csekély visszatartó ereje, és a hulladékgazdálkodás rendszerének nem megfelelő kialakítása. Mindez együttesen ösztönzőleg hat a környezetszennyezésre.

Szeretnénk felajánlani segítségünket Önnek és a mindenkori magyar kormánynak.

A hulladékvadászt üzemeltető JÖN Alapítvány az alábbiakat javasolja az illegális hulladék és azok létrehozóinak megfékezésére:

 

• A bécsi WasteWatcher mintájára magyarországi, úgynevezett hulladékrendőrség felállítása.

• A jelenlegi bírságolási és büntetési tételek drasztikus szigorítása.

• A bírságolásból befolyt összegek visszaforgatása a felállított szerv működtetésére.

• A keletkezett anyagi károk megfizettetése az elkövetők által, az illetékes szervek helyett.

 

Az úgynevezett hulladékrendőrség létrehozásával az Magyar Állam újabb bevételekhez juthatna. Ebben tudna közreműködni, a JÖN Alapítvány szakmai stábja, amely révén rendelkezésre állunk az alábbiakban:

 

• Több éves tapasztalat, és jártasság az adott témakörben.

• Kapcsolat a jogalkotókkal a törvényi háttér megteremtéséhez.

• Folyamatos monitoring rendszer felállítása és üzemeltetése.

• Stabil technikai és informatikai háttér.

 

A JÖN Alapítványunk által üzemeltetett www.hulladekvadasz.hu -t jelenleg is önkéntes alapon, saját költségünkön üzemeltetjük, mindenféle rendszeres anyagi támogatás és szponzorok nélkül. A lakosság, ha módjában áll támogat minket jelképes összegekkel, ami a semminél több, de sajnos nem elegendő. Az üvegzseb elvét használva az alapítványnak érkező támogatásokat rendszeresen közöljük. Az országos mozgalommá vált ún. hulladékvadászat túl nőtt rajtunk és komolyabb anyagi támogatások nélkül nem tudjuk tovább fenntartani. A munka folytatásához elengedhetetlen az állam támogatása.

A Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon történt találkozásunk alkalmával lehetőségem volt bemutatni Önnek a hulladékvadász rendszerét és annak a lakosságot érintő ösztönző erejét, illetve az önkormányzatok munkáját bemutató oldalát is, ami az Ön tetszését is elnyerte.

 

Bízva a szinte mindent beszennyező hulladékprobléma mihamarabbi megoldásában.

 

Tisztelettel,

Szebenyi Péter

JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke

Budapest, 2018. 03. 31.

 

forrás: greenfo.hu