Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékégető lobbi elhallgattatná a környezetvédelmi civil szervezeteket

  • 2018. május 02.
  • Csilla

Most zajlik a hulladékégetésre vonatkozó minimumkövetelmények felülvizsgálata. Civil szervezeteket jelezték, hogy a határértékek megengedőbbek lennének, mint amelyek most le vannak fektetve. A hulladékégető szövetség elnöke agresszívan reagált, azt állítva, hogy a civil szervezetek hazudnak, ezért ki kell zárni őket a tárgyalásokról. A civilek javítást és bocsánatkérést követelnek.

Évente több mint 80 millió tonna hulladék égetnek el Európában. Környezetvédelmi kampányok figyelmeztetnek arra, hogy ez összeegyeztethetetlen a "körforgásos gazdaság" felé történő elmozdulással - ahol a hulladékot keletkezését megelőzik,  a hulladékot újrahasználják vagy újrahasznosítják. A hulladékégető művek felelősek az egészségkárosító anyagok mérgező kibocsátásáért, beleértve a dioxinokat, a nehézfémeket és a szállóporokat, amelyek légzőszervi betegségeket, rákot, immunrendszeri károkat, reproduktív és fejlődési problémákat okoznak.

Az EU az ipari kibocsátásokról szóló irányelv részeként az ipar számára kötelező minimumkövetelményeket ír elő. A szabványok dokumentumai "BREF-ként" ismertek. Az ipari és tagállami képviselőkkel együtt az EEB (Európai Környezetvédelmi Hivatal) részt vesz egy konzultációs folyamatban, amely tájékoztatja az Európai Bizottságot e szabványok kidolgozása során. Az EEB Európa legnagyobb környezetvédelmi civil szervezeteinek hálózata, amely több mint 30 ország 140 szervezetével rendelkezik, többek között a Humusz is tagja. Az EEB "A kihasználatlan lehetőség" című jelentésében felmerül, hogy a héten megrendezendő ülésen megvitatott javaslatok a meglévő iránymutatásokat gyengítik a toxikus szennyezőanyagok maximális kibocsátási szintjének növelésével. A levegőszennyezés tekintetében a kibocsátási szintek nagymértékben változatlanok maradtak, egyes kritikus szennyező anyagok, mint a nitrogén-oxidok és a higany szintje emelkedtek a meglévő útmutatásokhoz képest.


Edmund Fleck, a hulladékégető szövetség lobbi-csoportjának elnöke azt javasolta, hogy a környezetvédőket „szigeteljék el” az éppen zajló új égetési szabványokról szóló hivatalos tárgyalások utolsó fordulójától. Edmund Fleck az ágazati vezetőkkel folytatott e-mailes beszélgetés során azt mondta, hogy a környezetvédők "hazugságokat" mondtak, és "kizárták" magukat a folyamatból az új szabályok kidolgozásához. Az e-mailben az is szerepel, hogy a tárgyalások résztvevőinek „el kell különíteni" a környezetvédelmi aktivistákat, és "egyoldalúan ellenezniük " kell azt, amit mondanak.

A környezeti csoportok felháborodtak, és bocsánatkérést kértek a vállalati lobbicsoport elnökétől. Fleck később elmondta az hogy az e-mail "spontán és érzelmes", és az állítás nem ESWET elnökként történt. Emellett az EU és iparági testületek elutasították az EEB állításait, és kijelentették, hogy a javasolt jogi korlátokat helytelenül hasonlították össze a meglévő tipikus kibocsátási iránymutatásokkal, nem pedig a jelenlegi, jogilag kötelező erejű kibocsátási határértékekkel. Egy ilyen elemzés azt mutatja, hogy a javasolt korlátok valójában szigorúbbak egy EU-s tisztviselő szerint.

Christian Schaible, az EEB iparpolitikai vezetője határozottan védte a jelentést, és rámutatott arra, hogy minden olyan kísérlet, hogy a környezetvédelmi szervezeteket kizárja a tanácsadó csoportból, megszüntetné egy olyan folyamat legitimitását, ahol az iparági lobbisták tizenöt-egy arányban már most túlerőben vannak: "A mi feladatunk megvédeni a közvéleményt. Amellett, hogy ellenzik a polgárok egészségének és a környezet védelmének nagyobb védelme iránti igényüket, még ráadásul teljesen megpróbál minket kivonni a tárgyalásokból."

hulladékégetés

 

Fordította: Kovács Viki

Forrás: ENDS Europe (EfW industry boss suggested ‘isolating’ green groups in talks)