Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan történik a fényforrás hulladékhasznosítás?

  • 2017. szeptember 06.
  • PKata

fenyforrasFényforrás hulladékok szelektív gyűjtése nem csak azért fontos, mert a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kukába. Hasznosításukkal nagy mennyiségű újrahasznosítható anyag kerül vissza az ipari körforgásba.

A fényforrás hulladékoknak korábbi cikkünk alapján országos szelektív gyűjtési hálózata rendelkezésre áll, tehát minden adott ahhoz, hogy a fentiek érdekében tenni tudjunk. Itt az ideje, hogy megismerjük, hogyan működik magának az újrahasznosításnak a folyamata. Igyekszünk a vizuális és a nem vizuális típusú olvasóink segítségére is lenni.

Az újrahasznosítás folyamata a következő:

  •  Az összegyűjtött lámpákat beadagolják a buravég-levágó egységbe, ahol a lámpák mindkét végét leválasztják. Az ekkor elkülönített lámpavégek vas és alumínium hulladékként gyűjtőkonténerbe kerülnek.
  • Az így összegyűjtött vas- és fémhulladékot fémfeldolgozóknak és kohóknak értékesítik. 
  • A következő lépésben a buratesteket kifújják és az így keletkezett fényportgyűjtőedényekbe rakják. 
  • Ezt követően a buratesteket a buratörőben törik, koptatják, melynek során az üvegcserép elveszíti maradék veszélyesanyag-tartalmát is. 
  • A tiszta üvegcserép gyűjtőedénybe kerül, majd a fényforrásgyárak üzemeinek üveggyáraiba kerülve alapanyagként használják fel. 

A folyamat infógrafikája szemléltetésképpen:

 

fenyforras-ujra

 

A fényforrás hulladék hasznosítása hazai zászlóvivője az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft., akik jóvoltából a kétmilliomodik izzó is gyűjtőedénybe került. A cég vezérigazgatója, Kovács Béla és és Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke 2017. július 19-én közösen, jelképesen helyezték el a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben. Ezzel is környezettudatos példát mutatva a lakosság számára. Ezzel az eseménnyel indult útjára a cég országos tájékoztató kampánya „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” címmel. Céljuk, hogy az elhasznált fényforrások, fénycsövek és energiatakarékos lámpák begyűjtésének elősegítése érdekében ismertté és népszerűvé tegyék a gyűjtőpontokon történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több lámpa hulladék juthasson vissza az ipari körforgásba.

A fényforrás hulladék legnagyobb része a fentiek alapján tehát újrahasznosítható, így a szelektív gyűjtésük mindannyiunk kiemelt és környezettudatos feladata!

 

Forrás: https://hulladekvadasz.hu