Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan tegyük szert saját szigetre?

  • 2015. július 01.
  • PKata

Egy brit férfi, Richart Sowa mintegy 150 000 darab üres műanyag palack felhasználásával épített magának úszó szigetet.

Rishi Sowa öko-úttörő, első fő művét a Spirál Island szigetet sok évvel ezelőtt építette fel többezer műanyag palackból, aminek bambuszból és rétegelt lemezből épített vázat. A Karibi tenger partjához közel épült úszó sziget 20x16 méteres volt és teljes öneállátó. A WC saját komposztálóval együtt épült, az energiát a napból nyerte, s magán a szigeten a két szintes ház mellett zöldséget és gyümölcsöt termesztett. Rishi Sowa mesterséges szigetét azonban elpusztította az Emily hurrikán 2005-ban. 

A férfi azonban évek alatt újra összegyűjtötte a szükséges, hatalmas mennyiségű palackot, majd fokozatosan kialakított belőle egy jelenleg 740 négyzetméteres alapterületű úszó szigetet, s  azon (szintén nagyrészt hulladékból) ismét felépített egy immár háromszintes házat is, konyhával, zuhanyzóval, ökovécével és komposztálóval. A korábbiakból okulva Rishi a Spirál Island II-t, melyet Joyxee szigetnek nevezett el, Mexikó partjainál, egy védett lagunában építette fel,  s birodalmában nemcsak különböző növényeket (fűszerek, gyümölcsök), hanem már állatokat is tart.

Sziget_szemetbol

A sziget a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, többen önkéntesként segítettek annak felépítésében, mások pedig adományokkal segítik a férfit, aki munkájával a környezetvédelemre, az újrahasznosítható hulladékok ilyen célú felhasználásra hívja fel a figyelmet. Az egyedi látványosság a világ több műsorában is szerepelt már, s a férfi tervei közt szerepel, hogy hamarosan útra is kel úszó szigetével. 

 

Forrás: nlcafe.hu, indavideo.hu