Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan lehetsz Te is felelős utazó?

  • 2018. május 16.
  • PKata

A tömegturizmus elterjedésével sajnos egyre gyakrabban találkozni az utazók felelőtlen viselkedésével és a természetre, kultúrára és helyi gazdaságra gyakorolt negatív hatásokkal. szinte naponta olvasni elkeserítő híreket. A közelmúlt egyik ilyen fejleménye, hogy a hatóságok kénytelenek voltak átmenetileg lezárni Thaiföld talán leghíresebb strandját a látogatók pusztítása miatt. De a legelkeserítőbbek az olyan történetek, mint amikor egy bébi delfint fogdostak halálra szelfiző turisták.

 

Kisgyörgy Éva, a Travellina blog szerzője gyűjtötte össze tapasztaltalatait a felelős világjárásról.

"A pesszimisták talán legyintenek, hogy ezek ellen úgyse lehet semmit tenni. De én bízom abban, hogy ha minél többször felhívjuk a figyelmet a káros folyamatokra, és minél többen elkezdenek odafigyelni arra, hogy tudatosan utazzanak, akkor talán marad a következő generációknak is valami. Ez ugyanis egy tanulási folyamat, amit a magam példáján is megtapasztaltam. Utazásaim kezdetén rengeteg hibát elkövettem magam is (ész nélkül fotóztam helyieket, felültem elefántra és még sorolhatnám). Hasonló cikkek olvasása és sok-sok beszélgetés során tanultam meg, mi mindenben tudok magam is fejlődni.

 

TERMÉSZET IRÁNTI FELELŐSSÉG

1. Ne dúld fel az állatok hagyományos életét

Ne vegyél részt semmi olyan programban, amely bármilyen módon megváltozatja az állatok hagyományos, természetes viselkedését. Ne ülj fel elefántra, ne készíts szelfit lenyugtatott tigrissel, ne tapsolj fogságban tartott delfineknek. Az az egyórás móka az elefánt hátán neki egy életen át tartó kínzást jelenthet. Ezeket szerencsére már sok utazó tudja, de azt kevésbé, hogy gyakran a szabadon élő állatok életvitelét is manipulálják. Ilyen az, amikor etetéssel csalogatják turistahajók közelébe a rájákat vagy épp a cetcápákat, hogy aztán a kuncsaftok boldogan úszkáljanak velük. Igen ám, csakhogy ezek az állatok a folyamatos etetés hatására elfelejtik, hogy kell megszerezni az élelmet, ráadásul az emberi kézből kapott falatokkal meg is fertőzhetjük őket.

Csak úgy élvezd az állatok látványát és társaságát, ahogy ők szabadon, a saját megszokott területükön, saját életvitelük szerint élnek. Én ugyanezen okokból nem kóstoltam még Kopi Luwak kávét sem. Nem lehetek benne biztos, valóban szabadon élő cibetmacskák „állították-e” elő azt, nem pedig ketrecekben sínylődő, rabságban tartott jószágok.

2. Vászontáska nejlon szatyor helyett

Az egyik legkárosabb hatása az emberiségnek a környezetre az elképesztő mennyiségű nejlonszatyor, ami tömegével úszik az óceánokban, megfojtva és mérgezve halakat és teknősöket. Mindig legyen nálad egy picire összehajtogatható táska, amit csak előkapsz vásárláskor.

3. Legyen nálad kulacs

Ha csak lehet, kerüld a műanyag palackokat. A harmadik világban, ahol veszélyes lehet a csapvíz, természetesen az egészséged az első, de sokszor ott is megoldható, hogy tisztított vízzel töltsd meg a kulacsot. A fejlett világban pedig semmi szükség arra, hogy eldobható műanyag palackos ásványvizet vagy üdítőt vásárolj – bármely csapnál megtöltheted a saját flaskád.

4. Támogasd a környezettudatos cégeket

Ma már szinte minden szállodában ott a cetli, hogy ha nem kérsz minden nap tiszta törülközőt, jelezd ezt egyértelműen. De az még jobb, amikor ezen túlmutató gyakorlatot látsz: amikor feltölthető sampon van pici tubusok helyett, megvalósul a szelektív szemétgyűjtés, nem megy éjjel-nappal a légkondicionálás feleslegesen.

5. Figyelj arra, mit viszel haza és mit eszel

Ne vásárolj olyan ajándéktárgyat, amely a természet kizsákmányolásából származik. Különösen figyelj arra, hogy kerüld az olyan termékeket, melyek előállításához állatokat öltek le vagy csonkítottak meg (elefántagyarból, krokodilbőrből készült szuvenírek). A kagylók és korallok jobb helyen vannak ott, ahol megteremnek – nem kell mindent felszedni és hazavinni, hogy aztán pár év múlva kidobáld őket. Egy utazáshoz hozzátartozik, hogy kipróbálunk új, izgalmas ízeket, de ebbe ne tartozzanak bele veszélyeztetett állatok. Kerüld a cápauszony levest, a teknőstojásokból vagy épp madárfészkekből készült ételeket.

6. Óvd a természetet

Természetvédelmi területeken maradj a kijelölt ösvényeken. Kerüld a környezetre káros programokat, még ha oly szórakoztatónak tűnnek is – például a quadbike és ATV használatát.

7. Használd a tömegközlekedést

Amennyiben megoldható, részesítsd előnyben a tömegközlekedést. Ezzel nem csak a környezetet véded, de a pénztárcádat is, arról nem is beszélve, hogy nagyszerű beszélgetésekbe elegyedhetsz helybéli lakosokkal és máris többet tanulsz meg az országról.

8. Ne fecséreld a vizet és az áramot

Bármennyire is jól tud esni sokáig állni a zuhany alatt egy kimerítő nap után, ne használj a szükségesnél több vizet. Sok országban kifejezetten hiány van belőle és a helybéliektől veszed el, akiknek nagyobb szükségük van rá. Ha szárazságtól sújtott vidékre utazol, nem jó ötlet támogatni egy golfpályát. Húzd ki a telefontöltőt, ha már nincs szükség rá, kapcsold le a villanyt, amikor elmész a hotelből, ne pazarold az áramot túlzott légkondicionálásra.

KULTURÁLIS FELELŐSSÉG

9. Ne felejtsd el, hogy Te vagy a vendég

Tiszteld a vendéglátó országot, az ott élőket, igyekezz odafigyelni helyi szokásokra, hogy ne sértsd meg őket. Vedd le a cipődet az ajtóban, ha úgy látod, ott ez a szokás, a felkészülés során olvass utána, mi az, ami nem illik. Néha egész egyszerű kis dolgokkal tudod megbántani őket: ha Thaiföldön megsimogatod a gyerekek fejét vagy Japánban a rizsbe szúrod az evőpálcikát.

10. Ne várd el, hogy minden úgy legyen, hogy mint otthon

Sokan azonnal idegesek lesznek, ha a szállodában nem az a színvonal fogadja őket, amit fejlett országokban megszoktak, vagy nem ugranak azonnal az alkalmazottak az első szóra. El kell fogadni, hogy ott más a mentalitás, mások a szokások, a hagyományok, az ízek, az illatok. De hiszen épp ezért utazunk, hogy megtapasztaljunk valami MÁST – nem igaz?

11. Öltözz illendően

Utazási fórumok tele vannak olyan kérdésekkel, hogy megengedett-e turistáknak sorban-trikóban flangálni olyan országokban, ahol a helybéliek konzervatívan öltöznek. Ha felmerül a kérdés egyáltalán, annak oka van. A megoldás: inkább több ruha, mint kevesebb.

12. Ne fotózd a helybélieket engedély nélkül

Te hogy éreznéd magad, ha odajönne egy turista egész közel hozzád, és kérdés nélkül odanyomná a fényképezőgépét az orrod elé, hogy elkattintson rólad egy képet – csak mert olyan egzotikus vagy neki? Na, ők is pont így érzik. Nem arról van szó, hogy nem lehetnek emberek a képeken, hiszen teljesen természetes közterületeken, piacokon fotózgatni. De ha egy közeli portrét szeretnél valakiről, illik engedélyt kérni. Nem kétpéldányos, pecsételt írásbeli hozzájárulásra gondolok, de legalább egy beleegyező mosolyra, biccentésre. Ez különösen fontos azokban az országokban, ahol a fotónak jelentősége van – mint például Guatemalában, ahol ezzel „elveszed a lelkét” valakinek. Ugyancsak kerüld a fotózást olyan eseményeken, ahol magad se örülnél, ha otthon turisták kattogtatnák a gépet – például temetésen.

13. Tanulj meg néhány szót az adott ország nyelvén

Ha csak azt a két dolgot tudod elmondani a vendéglátók nyelvén, hogy „szia” és „köszönöm”, máris szívükbe zárnak. A többit majd megbeszélitek a közös nyelven, ha van ilyen (angol), de ha nincs, elmutogatjátok. Néha magam is meglepődök, de egy kis mosollyal és pantomimmel remekül el lehet boldogulni.

GAZDASÁGI FELELŐSSÉG

14. Részesítsd előnyben a helyi vállalkozásokat

Igyekezz támogatni a helyi gazdaságot. Ezt megteheted úgy, hogy helyiek tulajdonában levő szállodában szállsz meg, kis családi éttermekben étkezel. De nem muszáj kerülni a nemzetközi láncokat sem, amennyiben ők helybéli lakosokat alkalmaznak fair munkafeltételekkel. Különösen fontos a megfelelő szolgáltató kiválasztása olyan országokban, ahol kizsákmányoló rezsim van hatalmon. Ha például Mianmarba utazol, igyekezz minél inkább elkerülni az állami kézben levő intézményeket.

15. Igyekezz megosztani, hol költesz

Ne egyél minden nap ugyanott, próbálj több családot támogatni. Nem kell feltétlenül ugyanabba az étterembe ülni be, ahova az összes többi Lonely Planetre alapozó turista – keress kicsi, még kevésbé felkapott büféket.

16. Ne osztogass cukorkát, tollakat ész nélkül gyerekeknek

Aki már járt a harmadik világban, annak biztosan ismerős a következő jelenet: a turistákkal tömött busz megáll egy híres templom, piramis, akármi mellett, és minden irányból kezüket nyújtogató, egymást túlharsogó gyerekek szaladnak a kiszálló utasokhoz, pénzt, cukorkát vagy épp golyóstollat kéregetve. Ilyenkor nehéz megállni, de mégis az a legfontosabb, hogy semmi esetre se kezdj el bármit is osztogatni. Ezzel ugyanis azt fogod elérni, hogy a gyerekek minden egyes érkező utast ismét megrohamoznak, és nemcsak a saját vakációdat (és a későbbi látogatókét) teszed tönkre, de a gyerekeknek is többet ártasz, mint használsz. Ők ugyanis a pénz, cukorka stb. reményében nem fognak iskolába menni, nem segítenek otthon, hanem az újabb és újabb buszokat várják. 

Teljesen érthető, ha segíteni szeretnél, de ennek megvan a lehetősége! Az egyik legjobb, ha meglátogatsz egy iskolát, árvaházat, ahol odaadhatod a gyerekeknek szánt ajándékokat a tanároknak, nevelőknek. Ők tudni fogják, kik a leginkább rászorultak. Füzeteket, tollakat, játékokat helyi nagyvárosok piacain tudsz beszerezni, azokat inkább ott vedd meg – így nem kell otthonról cipelni és ezzel is az ország gazdaságát támogatod. Otthonról csak olyan ajándékokat vigyél, ami nem biztos, hogy helyben beszerezhető (például földgömb, nagyító).

17. Vásárolj közvetlenül a termelőktől

Amit csak tudsz, vásárolj piacon szupermarketek helyett. Ne hagyd a szuvenírek beszerzését a repülőtéri boltokra, hanem válaszd ki azokat a kézművesek portékáiból.

18. Gondolj a másikra is, amikor alkudozol

Sok turista ész nélkül alkuszik mindenre, mert azt olvasta az útikönyvben, hogy adott országban úgy szokás. De időnként érdemes egy pillanatra elgondolkodni és kicsit távolabbról szemlélni az egészet. Tényleg élethalál kérdése-e még egy dollárral lejjebb alkudni annak a terméknek az árát, ami nekünk már így is nevetségesen olcsó, amikor tudjuk, hogy a másiknak sokat jelent az az egy dollár?

Ha már kicsengettél sok százezer forintot egy egzotikus utazásért és elegáns szállodában laksz, ne sajnáld azt a pénzt a helyi kistermelőtől – ő valószínű soha nem tud majd úgy utazgatni, mint Te.

 

Végül segíts, hogy minél tudatosabban utazzanak mások is. Oszd meg a tapasztalataidat barátokkal, más utazókkal. Hagyjál értékelést a hotelekről, éttermekről, melyekkel kapcsolatban erős véleményed alakult ki. Ha olyat látsz, ami nem helyes, barátságosan figyelmeztesd az utazótársadat – lehet, hogy nem direkt csinálja, csak tudatlanságból. Segíts, hogy minél több tudatos utazó legyen – például ennek az írásnak a megosztásával:-)

Forrás: http://travellina.hu/hogyan-lehetsz-te-felelos-utazo-18-tipp/