Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Higany az óceánban - magunkat is mérgezzük

  • 2014. augusztus 14.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Több az ember termelte higany az óceánokban, mint eddig vélték. Sok helyen kétszer-háromszor annyi van a cseppfolyós fémből, mint az iparosodás előtt volt-írta az origo.  A trendet már csak azért is meg kell állítani, mert a jelenség komoly veszélyt jelent a gyermekek fejlődésére. 

A higany nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok használatából és az aranybányászatból származik. Egy tíztagú amerikai-francia-holland kutatócsoport a nem szerves eredetű higany mennyiségét vizsgálta, amely az óceánokban átalakul a tengeri állatokban található mérgező metil-higannyá. 

A higany koncentrációja vízmélység szerint eltérő: általában magasabb a felszín közelében és közepes mélységben, mint az óceánok mélyén. A vizsgálatból az is kiderül, hogy az emberi szennyezéstől származó higany majdnem kétharmada ezer méternél sekélyebb vízben található. Az emberi eredetű higany mennyiségét 60 ezer (plusz-mínusz 20 ezer) tonnára becsülik. A kutatók több ezer atlanti- és csendes-óceáni vízmintát elemeztek.

 
A tengeráramlatok némileg tompítják a higanyszennyezés következményeit. A hűvösebb, sósabb, sűrűbb vizek lesüllyednek, ez pedig jelentősen csökkenti a higanykoncentrációt a felszínhez közeli vizekben, ahol a leggazdagabb az élet. Ez azért lényeges, mert a higany a felhalmozódás miatt annál mérgezőbb, minél tovább halad a táplálékláncban. Egy csúcsragadozó, mint az előszeretettel fogyasztott tonhal húsában tízmilliószor nagyobb a koncentrációja, mint abban a vízrétegben, amelyben a hal él.

 
Ha várandós kismamák, szoptató anyák és kisgyermekek túl sok metilhigany-tartalmú tengeri élelmiszert esznek, fokozódik annak kockázata, hogy idegrendszeri problémák alakulnak ki a kicsik fejlődő szervezetében. Egy 1999-2004 között végzett vizsgálat szerint az USA-ban a szülőképes korú nők 5-10 százalékának vérében olyan magas a higanyszint, amely már növeli az idegrendszeri rendellenességek kockázatát a magzatnál.
Az EU-ban a becslések szerint évente 1,5-2 millió olyan gyermek születik, akik IQ-problémáit a higanyszennyezés okozza.
Forrás: greenfo.hu