Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Háztartási hulladékot sodor tömegével a tiszai áradás

  • 2015. november 25.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

tisza kicsiMielőbbi, átfogó megoldást sürget a Tiszán vonuló árhullámmal érkező ukrán kommunális hulladék eltávolítására a PET Kupa Mozgalom, erről kedden közleményt juttatott el az MTI-hez a mozgalom szervezője, a Természetfilm.hu Egyesület.

 

 

 

Percenként két 10-30 négyzetméteres hulladéksziget úszott el a tokaji Tisza-híd alatt kedden. A környezetvédők mielőbbi megoldást sürgetnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jándnál folyamatosan érkeznek a Tiszán a szennyező anyagok, háztartási hulladékok, köztük rengeteg palack. A mozgalom úgy véli, veszélyes anyagok, olaj, elem, vegyszer, sőt állati tetem is lehet az uszadék között, ami járványügyi kockázatot is jelent, illetve védett területeket is veszélyeztet a folyó mentén. 

tisza

Kép: petkupa.hu

Tokajnál a mozgalom tapasztalatai szerint percenként két 10-30 négyzetméteres hulladéksziget úszott el az ottani Tisza-híd alatt. A hulladékok már elérték a Tiszalöki Vízierőmű zsilipjeit, azóta ott halmozódnak fel. A PET Kupa Mozgalom közölte, a tudomására jutott információk szerint a víznyomás már akkora, hogy hamarosan továbbengedik a szeméthalmot.

A szervezet azt sürgeti, hogy a magyar hatóságok a szomszédos országokkal évekkel ezelőtt aláírt nemzetközi egyezmény alapján hívják fel a figyelmet a folyószennyezés problémájára, és közösen dolgozzanak ki intézkedéseket ennek megakadályozására.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közölte, hogy "az árhullámmal továbbra is nagy mennyiségű uszadék, kommunális hulladék érkezik a külföldi vízgyűjtő területről". Azt írták, hogy a hulladék "hullámtérből történő eltávolítására az árhullám levonulása után lesz lehetőség".

Forrás: HVG.hu