Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hadat üzen a műanyag zacskóknak a kormány

  • 2018. szeptember 17.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Jelentős szigorítást tervez 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. Várhatóan szeptember végén kerül nyilvánosságra az a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várják. A szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának a teljes tiltását is tervezi – derül ki a minisztérium közleményéből.

Magyarország évek óta termékdíj megfizetését írta elő, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kidolgozott egy javaslatot a műanyag zacskók felhasználását korlátozó intézkedésekről a környezetvédelmi termékdíj szabályozás keretében.

A termékdíj törvény módosításával várhatóan emelkedik a nagyon könnyű műanyag zakcskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele.

Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található letéphető zacskók és a csíkos szatyrok. Ezen kívül nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja

és a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, mint például a kanál, villa, kés, keverőpálca és a szívószál.

Az ITM tervei szerint 2021-től a műanyag zacskókat teljesen betilthatják. A környezetünkre különösen nagy veszélyt jelentő, oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-től betiltja. Az ilyen zacskók gyártásánál olyan adalékanyagokat használnak, ami miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, de biológiailag nem bomlanak le. Az aprózódás az összegyűjtést is lehetetlenné teszi, viszont megnő a műanyag táplálékláncba történő bekerülésének kockázata.

A tervek szerint a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni, amely a kereskedőket jobban ösztönözheti arra, hogy a műanyag zacskókat más termékekkel helyettesítsék. Az intézkedés hatására a vásárlók is a hulladékszegényebb csomagolási, tárolási megoldásokat részesíthetnék előnyben.

A tervezett intézkedésekkel Magyarország az Európai Unió több tagállamához hasonlóan, az egyes műanyagtermékek korlátozásáról szóló uniós irányelv-javaslatban foglaltak megvalósítására törekszik. 

Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használunk el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyaghulladékok jelentős része hasznosítás helyett a lerakóba kerül, vagy még rosszabb esetben a környezetet szennyezi, a hosszú lebomlási idő miatt akár több száz évig. A természetbe kikerülő műanyag nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron pedig az élelmiszereinkbe és az ivóvizünkbe is.

A kormány 2017-ben már nekifutott  a nejlonzacskó termékdíjának emelésének, de végül kivették a törvénymódosításból a zacskó termékdíjának emelésére vonatkozó részt.  A törvénymódosítás pontosabban és szigorúbban határozta volna meg, mi mindent kell az eredetileg a zacskók számára kitalált, 1900 Ft/kg-os kategóriába sorolni, így az extravékony, pékáru, zöldség és friss hús számára fenntartott átlátszó zacskókon kívül minden durván megdrágul a kereskedőknek. A kormányzat a zacskók további visszaszorulását és plusz költségvetési bevételt is remélt a változtatástól, ami érdemi változást hozott volna a zacskóhasználatban.

 

forrás: index.hu