Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha házhoz szállítva kéred az újat, a régi háztartási gépet is el kell szállítsák!

  • 2018. március 21.
  • Csilla
Köteles a kereskedő a régi háztartási gépet díjmentesen elszállítani. Ám ezt – az új termék házhoz szállításának megrendelésekor – mindenképpen jeleznünk kell. Ha elmulasztjuk a kereskedőt értesíteni, könnyen lehet, hogy a régi háztartási gép már nem fér fel a teherautóra, az pedig nem várható el a kereskedőtől, hogy emiatt egy újabb kocsit küldjön – írja a hirado.hu.

Az elhasználódott háztartási gépek – mint például a hűtő vagy a mosógép – veszélyes, illetve veszélyes összetevőket tartalmazó hulladék. Ezeknek az anyagoknak az alkotórészei (adott esetben higany, arzén, ólom, kadmium) veszélyt jelenthetnek környezetünkre, egészségünkre, ezért kellő odafigyelés mellett szabad csak megszabadulni tőlük. Mindannyiunk közös érdeke, hogy az elavult, régi vagy elromlott háztartási gépek lehetőség szerint újrahasznosuljanak, de legalábbis olyan helyen semmisítsék meg azokat, ahol szakértelemmel és fokozott elővigyázatossággal járnak el.

Sokan tapasztalták már, hogy az elromlott vagy elhasználódott, elektromos árammal működő műszaki cikkeket az ilyen termékeket forgalmazó áruházakban az e célra rendszeresített konténerekben el lehet helyezni.

Kevesen tudják azonban, hogy amikor úgy döntünk, hogy a régi készülék helyett egy újat vásárolunk, az új készüléket értékesítő kereskedő köteles ingyen visszavenni a régi készülékünket, függetlenül attól, hogy azt a kereskedőnél vásároltuk vagy sem. Nyilván ez egy hajszárítónál vagy kenyérpirítónál nem okoz semmi gondot, hiszen amikor a vásárló vesz egy új hajszárítót, akkor beviszi az üzletbe a régit egy táskában, és egyszerűen odaadja az eladónak vagy bedobja az eladó által megjelölt konténerbe. Ám egészen más a helyzet egy mosógépnél vagy televíziónál, amit nem lehet csak úgy a hónunk alá kapni. Nos, nem is kell, hiszen ha a fogyasztó házhoz szállítással rendeli meg az új terméket, kérheti, és kérje is, hogy a házhoz szállító autó vigye el a régi készüléket pluszdíjazás felszámítása nélkül.

e-hulladék

Forrás: http://www.dontwasteit.hu/2018/03/19/ha-hazhoz-szallitva-kered-az-ujat-a...