Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyönyörű magyar könyv mutatná be a gyerekeknek a mindannyiunkra leselkedő műanyagszemét veszélyeit

  • 2017. október 30.
  • PKata

szemetA kiadásra a Kickstarteren gyűjtő csapat a következő generáció környezettudatosságra nevelésében segítene. Segíts te is nekik!

A problémát persze még most sem lenne késő orvosolni, vagy legalább lassítani, így kisebb-nagyobb cégek, illetve startupok egész sora dolgozik a szemétszigeteket, illetve óriási telepeket eltüntetni képes megoldásokon. Így született meg pár éve például a még most is csak huszonhárom éves holland feltaláló, Boyan Slat műanyagbontó baktériuma, melynek már folynak az éles tesztjei, jövőre pedig talán neki is láthat az óceánon sodródó óriási műanyaghegy elpusztításának. 

A harchoz most egy magyar csapat, az apró családi bizniszként környezetvédelmi ügyek bemutatásán dolgozó BEE Environmental Communication is csatlakozik, akik az űrtechnológiát igénylő szemétevő megoldások helyett a következő generáció veszélyre való ráébresztését tűzték ki célul. A világ legnagyobb közösségi finanszírozó oldalán, a Kickstarteren indult projektjük, a Planet ERATH egy csodásan megtervezett és rajzolt könyv, ami egy kedves mesével ellentétben bemutatja a fogékony korban lévő gyerekeknek a XXI. század egyik legnagyobb veszélyét, az őket is lépten-nyomon körülvevő környezetszennyezést, persze játékos módon, hiszen a történet középpontjában egy, a Földhöz megtévesztésig hasonló, frissen felfedezett bolygó, az Erath (szép szójáték a Föld angol nevével – Earth) áll, aminek egyetlen óriási problémája van: a műanyag. A Planet ERATH így amellett, hogy egy szépen illusztrált történetet mesél el, hasznos tudást is átad a gyerekeknek, és tükröt mutat a világunknak, új szemszögből bemutatva azt, emellett azonban különböző feladatokat is ad, amiket a gyerekek a szülőkkel, vagy épp tanáraikkal együtt végezhetnek el. Az öt és tíz év közti korosztálynak szánt, negyven oldalas (ennek a fele a történet, a másik fele pedig a feladatokat tartalmazza) könyvhöz természetesen egy felnőtteknek szóló segédletet is terveztek a készítők, ami megkönnyíti a gyerekek által felvetett kérdések megválaszolását.

Az első körben angol nyelven megjelenő könyv befejezéséhez, illetve kiadásához azonban mindenképp szükséges a Kickstarter-projekt sikere.A még tizennégy napon át tartó gyűjtés jelen pillanatban kicsivel 750 ezer forintnyi dollár felett jár, a sikerhez azonban 3,1 millióra (15000 kanadai dollár) lenne szükség. Siker esetén a könyv várhatóan 2018. márciusára készül majd el, áprilisban pedig a nyomdából is megérkeznek majd a friss és ropogós példányok, majd első körben eljutnak a projekt megszületésében segítő adakozókhoz.

 

Forrás: http://24.hu/kultura