Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekeknek jó móka a természetbarát komposztkitermelés

  • 2017. november 06.
  • CsViki

Az ősz a fa- és bokorültetések fő időszaka is, ami jó alkalom az éveken át érlelt komposzt kitermelésére. Eközben is érdemes természetbarát módon eljárni és a legtermetesebb lakókat az újra induló komposztálóba átmenteni, hogy folytathassák életüket és munkájukat – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) weboldalán.

Különleges élőhely

A többfunkciós komposzt lényege, hogy miközben lehetővé teszi a konyhai és kerti zöldhulladék (lenyírt fű, hullott lomb, ledarált gally) környezetbarát elhelyezését, különleges élőhelyoázist jelent a bomló növényzettel táplálkozó vagy ebben szaporodó gerinctelen élőlények sokaságának, melyek tevékenységének köszönhetően mi pedig magas tápértékű termőtalajhoz jutunk.

Komposztálót akkor is érdemes létesíteni, ha egyébként nincs szükségünk termőföldre – ilyenkor eszközünk teljes munkaidőben természetvédelmi és természetbúvárkodási funkciót lát el, különleges lakókkal.

 

Komposztlakók

 

Biológia sokféleség

A komposztálóba folyamatosan hordott zöld növényi anyagok lebontó élőlények sokaságának nyújtanak élőhelyet. Ezek mérettartománya a mikroszkopikus baktériumoktól a hüvelykujjnyi lárvákig terjed. Tevékenységük áldásos hatásaként a laza és ezért nagy helyigényű hullott lombból és lenyírt fűből egy-két év alatt remek minőségű termőföld keletkezik, ami nem mellesleg az óriási kiindulási anyaghalom töredékére tömörödik össze.

A komposzt kitermelésekor érdemes figyelmet fordítani a legtermetesebb lebontók, az akár hüvelykujj méretű lárvák kimentésére és a kitermelést követően újra használatba vett komposztálóba történő visszahelyezésére. Ezek ugyanis szinte azonnal, majd tavasztól igazán aktívan nekilátnak a zöldhulladék (ilyenből az elkövetkező hetekben bőven lesz utánpótlás a lombhullásnak köszönhetően) lebontásában első lépést jelentő, nélkülözhetetlen aprításához. Jelenlétük pedig lehetővé teszi a beporzóként is fontos tőrösdarazsak következő évi szaporodását – azaz a kert, a panelházi előkert biológiai sokféleségének fenntartását, javítását.

 

Lárvamentés

A lárvamentésre készülve érdemes egy megfelelő méretű gyűjtőedényt előkészíteni, és ebbe némi komposztot tenni, mert így haladós a munka, csak dobálni kell a szem elé kerülő állatokat. Gyerekkel különösen jó móka játékosan versenyezni, hogy ki talál többet.

Végül a kimentett lárvákat tegyük vissza a kitermelés után ismét összeállított komposztálóba visszatöltött rostamaradékba. A puha lárvák sérülését úgy tudjuk elkerülni, ha az ismét rendszerbe állított komposztálóba először visszalapátoljuk a talajjavításra még nem alkalmas, még nem kellően érett és nagyobb darabokat tartalmazó maradékot.

 

S hogy mit láthatunk még, arról az MME weboldalán további érdekességeket találsz.

 

Forrás: mme.hu/sokszinuvidek.24.hu