Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Greenpeace petícióját több mint ötvenezren írták alá

  • 2018. június 27.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A Greenpeace egy petícióban azt akarja követelni a kormánytól, hogy tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat. A környezetvédelmi szervezet követelése szerint 2020. január 1-től nem lehetne Magyarországon egyszer használatos, eldobható műanyag szatyrokat forgalmazni, hogy így csökkentsék a világméretű műanyagszennyezést.

A szervezet közleményében azt írta, a műanyagszemét termelése globálisan hatalmas környezeti pusztítást okoz, a legfrissebb kutatások szerint pedig a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek.

A műanyagszennyezés a bolygó minden pontján érzékelhető, az Északi-sarkvidéktől, a Föld legmélyebb pontján keresztül, egészen az Antarktiszig, a Greenpeace kedden bemutatott legfrissebb jelentése pedig az olasz partoknál vizsgált tengeri élőlények 25-30 százalékában mutatott ki mikroműanyagokat. Leggyakrabban polietilént, az eldobható zacskók alapanyagát találták a mintákban.

A műanyagszennyezés emberekre gyakorolt hatása még nem ismert, az Egészségügyi Világszervezet ezért átfogó vizsgálatot indított a belénk kerülő nagy mennyiségű mikroműanyagok hatásainak tisztázására – ugyanis nemzetközi kutatások már a csapvízben és a palackozott ásványvizekben is kimutattak műanyag darabokat.

A műanyag szatyrok betiltása egyébként nem új gondolat, több ország vezetése is úgy döntött már, hogy visszaszorítja az eldobható műanyagok forgalmazását. Románia pár hónappal ezelőtt határozott úgy, hogy 2019. január elsejével betiltja az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását, India 2022-től rendelt el tilalmat az egyszer használatos műanyag termékekre, de Franciaországban például évek óta érvényben van a tilalom. 

A Greenpeace magyarországi petíciójához már több mint ötvenezren csatlakoztak. Az aláírók azt várják a magyar kormánytól, hogy hatékonyan lépjen fel a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében és tiltsa be az eldobható műanyag szatyrok forgalmazását, legkésőbb 2020. január 1-jétől. "Ezeket a szatyrokat túlnyomórészt csak egyetlenegyszer használjuk, átlagosan mindössze 20 percig, aztán a szemetesbe kerülnek. Ezeknek a teljes lebomlási ideje akár közel 400 év is lehet. Ez hatalmas környezeti problémákat, az óceánokban ökológiai katasztrófát okoz. Mivel már a magyar vizek is szennyezettek műanyag darabokkal, itt az ideje, hogy a magyar kormány is lépjen az ügyben" – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

 

A kép és a hír forrása: hvg.hu