Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gazdátlan hulladéktelep a Dunántúlon

  • 2017. október 04.
  • PKata

siklós_hulladékA Magyar Narancsban jelent meg egy riport a siklósi járáshoz tartozó Egyházasharaszti esetéről. A faluba még 2012-ben szállítottak több teherautónyi, közel 1000 tonnáyni szemetet, hogy aztán sorsára hagyják, kitéve a hulladékkupacot a természeti -, a falu lakóit pedig az ártalmas környezeti hatásoknak. Felelős nincs.

Öt évvel ezelőtt azzal keresték fel a megyei sajtót a siklósi járáshoz tartozó Egyházasharaszti lakói, hogy furcsa dolog történik a falujukban. „Egymás után jöttek a negyventonnás teherautók, azt sem tudtuk, miért, vagy hogy mit hoznak. Harminc éve működik a településen egy sertésüzem, azt hittük, talán az állatoknak visznek takarmányt. Azt egyikünk sem gondolta volna, hogy az autókban szemét van” – nyilatkozta akkor egy helyi lakos. A hulladék vegyes volt: a papír mellett fém, műanyag és sok minden más is látszott a kupacokban, akár szerves hulladék is lehetett benne. Az összesen nagyjából 950 tonna szemét ráadásul vízbázis fölé, patak és szántóföld közé került, így nem csoda, hogy mindenki aggódni kezdett az esetleges környezet- és egészségkárosító hatások miatt.

A lakossági félelmek és a sajtónyilvánosság ellenére különösebben mégsem vizsgálódott senki az ügyben. Egyedül a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség indított eljárást, mert – bár a társaságnak elvileg volt jogerős hulladékkezelési és hulladékbegyűjtési engedélye – a szemetet faluba hozó kft. az engedélytől eltérően végezte a hulladékkezelést. A cégnek ugyanis csak fedett helyen való tárolásra lett volna joga, ezzel szemben a szabad ég alatt is több méter magas kupacokban halmozták fel a szemetet. A kedélyeket akkor azzal csillapították le, hogy a cég megígérte: hamarosan eltünteti a hulladékot, amit amúgy újrahasznosítás céljából gyűjtött össze. Mára eltelt öt év, de lényegében semmi sem változott az apró dél-baranyai településen.

siklós_hulladék

 

Közel 1000 tonna

Szeptember elején jártunk a faluban, ahol a helyiek elmondták, bár valamennyi szemetet elvittek ugyan, a nagy része még most is ugyanúgy áll ott, ahogy 2012-ben. Ők úgy érzik, tehetetlenek, nincs senki, aki foglalkozna a problémájukkal. Többen aggódnak, hogy a fedetlen szemét, aminek egy részét már földbe mosta az időjárás, mérgezi a vízbázist. Vannak, akik emiatt inkább palackos vizet isznak. Mivel a telepet csak egyik oldalról védi sorompó és egy kutyás őr, a másik oldalról szabad a bejárás, a saját szemünkkel is láthattuk a szeméthegyeket. Kerítés nincs, még út is vezet be a halmok közé, amiken se háló, se ponyva nincs. Az egész telephely gazdátlannak látszik, a hulladék pedig sorsára hagyottnak.

 

A teljes cikk a Magyar Narancs oldalán olvasható