Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Franciaország betiltja a műanyag evőeszközöket az éttermekben

  • 2016. szeptember 19.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
2020-tól csak lebomló anyagból készült evőeszközök, poharak és tányérok lesznek engedélyezettek

 

Egy frissen elfogadott törvény értelémében 2020-tól kezdve Franciaországban csak természetesen lebomló anyagokból készült  evőeszközöket, poharakat és tányérokat használhatnak az éttermek. Egy fenntartható energiaforrásokra való átállást megcélzó törvénycsomagnak a részeként vezetik be az új szabályozást.

Környezetvédő szervezetek támogatják a tiltást, de mások szerint a szabályozás ellen megy az áruk szabad mozgásának uniós alapelvével. A brüsszeli központú, csomagolásgyártó cégeket képviselő Pack2Go Europe közölte, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy a törvény ne léphessen életbe, és remélik, hogy a szabályozás nem terjed el más uniós tagállamokban is.

A szervezet felszólította az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel a törvény ellen, ami szerintük nem összeegyeztethető az uniós joggal. A Pack2Go szerint nincs rá bizonyíték, hogy a természetesen lebomló anyagokból készült  evőeszközök kevésbé környezetszennyezőek, mint a műanyagok, ráaásul az emberek könnyen azt hihetik, hogy az ilyen tárgyak lebomlanak, ezért a szervezet szerint a törvény miatt több lenne a szemét is az utcákon és a természetben.

 

forrás: index.hu