Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fókuszban az üveghulladék

  • 2018. június 25.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A 2013-ban életbe lépő, hulladékokról szóló törvény egyik elsődleges célja az volt, hogy ösztönözze a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön lerakásra, valamint ezen mennyiség minél nagyobb része valamilyen módon újrahasznosítható legyen.

  

Napjainkban a különböző hulladékok elkülönített lakossági gyűjtése már természetes. Sajnos az üveg gyűjtése azonban ezeknél a rendszereknél érthetetlen módon háttérbe szorult, a házhoz menő szelektív gyűjtés mellett a megmaradt üveg gyűjtőszigetek száma egyre csökken.

Ezzel egy időben azt tapasztaltuk, hogy vásárlóink egyre nagyobb igényt támasztottak azon szolgáltatásunk iránt, hogy ne csak a betétdíjas üvegeiket, hanem az úgynevezett egyutas üveghulladékaikat is elhelyezhessék vásárlásaik során az üzleteinkben kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkbe – mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

 A SPAR és partnercége, a Sárvári HUKE Kft. 2016-ban közösen indított el egy olyan csomagolási üveghulladék gyűjtési rendszert, amely mindenki számára könnyen elérhető, hisz a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzletei közel 400 helyen megtalálhatóak országszerte, az összegyűjtött üveghulladék újrahasznosítására pedig a Sárvári HUKE Kft. anyacége, az ARW Magyarország a biztosíték.

Az ARW Magyarország Kft. 2010-ben hozta létre üveghulladék-hasznosító üzemét. Az üzem egyedülálló technológiai felszereltséggel rendelkezik, mivel a legújabb generációs Redwave optikai válogató szkennerek segítségével a különböző gyűjtési módszerekkel és a különböző minőségben beérkező csomagolási üveghulladékokból az üveggyárak részére kiváló minőségű üvegcserép alapanyagot állít elő.

Számos előny szól az üveg gyűjtése és újrahasznosítása mellett:

- relatíve alacsony energiaigény (1300 °C helyett 900°C ),

- helyettesíti az üveggyártás során felhasznált alapanyagokat,

- a környezeti terhelés jóval alacsonyabb,

- a CO2 kibocsátás kevesebb.

  Összességében elmondható, hogy a SPAR és INTERSPAR áruházakban megvalósuló üveghulladékgyűjtés úttörő kezdeményezés, melyet három éve indított útjára a két vállalat, és évről évre dinamikusan növekszik a begyűjtött és hasznosításra kerülő üveghulladék mennyisége. Ennek segítségével esély van arra, hogy növekedjenek a hasznosítási arányok, a környezettudatos vásárlóknak pedig lehetősége van az üveghulladékot olyan helyre vinni, ahol biztosított a hasznosítás.

üveg hulladék gyűjtés

 

forrás: zip.hu