Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az FKF Nonprofit Zrt. gyermek- és ifjúsági pályázata

  • 2015. július 30.
  • Kossár Janka

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) idén is meghirdeti gyermek - és ifjúsági pályázatait, a már évek óta népszerű Gyermekrajz- és Szépírói pályázatot.

A pályázatok témája idén a gyermekek körében oly népszerű célgép, a kukásautó.

A pályázó gyerekek és fiatalok az FKF Nonprofit Zrt. járműveivel kapcsolatban szabadon engedhetik fantáziájukat és képzelőerejük segítségével fogalmazhatják meg akár mese, akár illusztráció formájában, hogy milyennek képzelik el, milyen tulajdonságokkal ruházzák fel kedvencüket. Valamint az eseményen megtekinthető az FKF két, gyermekeknek szóló oktatófilmje Kuka Manó főszereplésével. 

A Gyermekrajz-pályázaton az FKF Nonprofit Zrt. a kreatív és alkotni vágyó gyerekeknek ad teret, hogy a számukra kedves kukásautó alakját megformálhassák, képszerűvé tegyék, esetleg belehelyezzék valamely szituációba, akár munkavégzés közben is. Emellett tartsák szem előtt a környezetvédelem fontosságát. A pályázatra óvodás, alsó és felső tagozatos iskolások nevezhetnek rajz, festmény, esetleg montázs formájában.

A zsűri tagjai között foglal helyet Fábián Noémi képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Budai Rajziskola tanára. A három fődíjas rajza a kukásautók oldalára kerül, ezen kívül FKF-es ajándéktárgyakat, valamint rajzkészletet, vázlattömböt kapnak a nyertesek és különdíjasok.

Első alkalommal a decemberi díjátadó ünnepségen állítják ki a nyertes pályaműveket, amelyek megjelennek az FKF Nonprofit Zrt. honlapján és Facebook-oldalán is.

A Szépírói pályázaton az írást kedvelő gyerekeknek biztosítanak lehetőséget tehetségük kibontakoztatására a számukra megfelelő műfajban. Az idei pályázaton az alsó és felső tagozatos, valamint a középiskolás diákok vers, mese, novella, elbeszélő költemény vagy dalszöveg kategóriában mutathatják meg, hogyan képzelik el a közkedvelt hulladékszállító járművet, valós vagy fiktív történetbe ágyazottan, miközben szem előtt tartják a környezetvédelem fontos ügyét. A művek hossza maximum 10 000 karakter lehet (szóközökkel).

A zsűri elnöke Csukás István Kossuth-díjas író. A kilenc fődíjas jutalma: FKF-es ajándéktárgyak, valamint írókészlet, könyvcsomag.

A díjazottak oklevelet kapnak, valamint a szépírói pályázat minden pályaműve belekerül egy gyűjteményes kiadványba (album), a gyermekrajz-pályázat nyertes alkotásainak illusztrációjával.

A nyertes írásművek megjelennek az FKF Nonprofit Zrt. honlapján, illetve facebook-oldalán.

Az FKF Nonprofit Zrt. célja az, hogy pályázataival hozzájáruljon a tehetséges gyermekek, fiatalok képességeinek fejlesztéséhez, a programok révén pedig a környezettudatos gondolkodásra nevelje a felnövekvő generációkat. Az FKF Nonprofit Zrt. 2015. május 28-án meghirdetett pályázatainak beküldési határideje 2015. október 31. A díjátadót 2015 decemberében tartjuk a MikulásGyárban.

Az idei sajtótájékoztatón is megtekinthető a két, gyermekeknek szóló oktatófilm: a Kincskeresés a Hulladékhegyen, amely a hulladék körforgására hívja fel a figyelmet, valamint Az energia nyomában, amely a Fővárosi Hulladékhasznosító Művet mutatja be. Mindkét film főszereplője Kuka Manó, az FKF Nonprofit Zrt. gyermekprogramjainak emblematikus figurája.

Alkotásod hátoldalán szerepeljen:
neved, életkorod, e-mail címed, telefonszámod!
Postai cím: 1081 Budapest, Alföldi u. 7.
E-mail: [email protected]