Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fenntartható városi kertészkedés gyerekeknek

  • 2014. november 05.
  • Csilla

Mitől lesz egy kert fenntartható? Leginkább a gondos megműveléstől!
Az alábbi tanácsokat követve elérhető, hogy a kertekben barátságban éljenek a növények, a bogarak, a madarak és a gyerekek is...

- Ültessetek zöldségeskertet! A saját kertben, saját munkával megtermelt zöldségekkel megspóroljátok a piacig tartó útiköltséget és egészséges, finom és friss eledel kerül az asztalotokra.
- Készítsetek bogárszállodát a hasznos bogarak becsalogatására! Az ingyen szállást a kártevők távol tartásával hálálják meg, miközben megfigyelhetitek, hogyan népesül be a "szállodátok", közelről tanulmányozhatjátok a kertetekben lakó bogarak életét.
- A zöldségeskert locsolásához gyűjtsetek esővizet!
- Ültessetek terv alapján! Vannak olyan növények, amelyeket ha egymás mellé ültettek, több vagy nagyobb termést hoznak. Egyik ilyen növénytársítási módszer az indiánok által használt "három nővér", melyet mi is kipróbáltunk a Szamóca Kiskertész Tanodában.
- Használjatok a kertészkedéshez újrahasznosított dolgokat! A Szamóca kiskertészek egyik kedvence a tejesdoboz. Ültetéshez, palántaneveléshez kiváló. Ilyen a PET palack is, amiből készülhet madáretető, bogárszálloda vagy akár ültetőedény.
- Komposztáljatok! Minden növényi eredetű hulladékból értékes föld keletkezik.
- Készítsetek madáretetőt és télen etessétek is a madarakat!
- Amennyiben szeretnétek, hogy kertetek „fenntartható” legyen, gyertek el a Szamóca Kiskertész Klubba, ahol az aktuális programsorozatunk (Fenntartható városi kertészkedés) keretében megtanulhatjátok a mesterfogásokat!
Itt jelentkezhettek a foglalkozásokra.

A programhoz egy rajzpályázat is kapcsolódik. A 3-14 éves gyerekektől november 17-ig várjuk az alkotásokat, a nyerteseket december 6-án hirdetjük.
A rajzpályázatot itt találjátok.

A „Green fingers” a Szamóca Kiskertész Tanoda és a Fűvészkertért Alapítvány programja a Füvészkertben zajlik - kéthetente szombatonként -, ide egyéni jelentkezőket is, de hétközben óvodás és iskolás csoportokat is várunk. Ez a programunkat kifejezetten a városban élő gyerekek számára szerveztük, mivel ez amolyan kerti kaland az aszfaltrengetegben. 
A programon résztvevő gyerekeknek megtanítjuk, mit tehetnek saját közvetlen környezetükben, - hogy egy fenntartható, környezettudatos életet sajátítsanak el -, mindezt pedig játékos, innovatív, tapasztalatalapú oktatási módszerek segítségével. Megismertetjük velük a hétköznapi világban rejlő lehetőségeket: hogyan lehet egy balkonládában, vagy az ablakpárkányon konyhakertet nevelni, milyen módon lehet zölddé varázsolni egy sivár falat, vagy veteményeskertté, színes virágoskertté az óvoda és az iskola poros udvarát.
Bevezetjük őket az újrahasznosítás rejtelmeibe is, hogy a már nem használatos tárgyakból és a kidobásra ítélt hulladékokból hogyan lehet egyszerű módszerekkel kreatív alkotásokat létrehozni.

Szamóca Kiskertész Klub egyéni jelentkezőknek kéthetente szombatonként (november 8., november 22., december 6.)
Szamóca Kiskertész Műhely óvódás és iskolás csoportoknak csütörtökönként délelött, ELŐZETES EGYEZTETÉS SZÜKSÉGES!
Helyszín: Fűvészkert, 1083 Budapest Illés u. 25.

Részletesebb információ a weblapon.
https://www.facebook.com/Szamocatanoda

Forrás: greenfo.hu