Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fenntartható házak

  • 2017. március 09.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A fenntartható ház nem új fogalom, de sokféle – gyakran változó – elgondolás létezik arra vonatkozóan, hogy pontosan mit jelent. A fenntartható házak tervezésekor használt elképzelések is különbözőek, de egy pár alap szempontra természetesen leszűkíthetők a fenntartható építés követelményei.

Fenntartható a ház, ha…

  • minden szinten fenntartható! A telek megválasztásától és előkészítésétől kezdve az építőanyagok és építési mód kiválasztásán át, az energiatermelésig, tájrendezésig, hulladékhasznosításig. A tervezés és építés minden szintjén figyelembe kell venni a fenntarthatósági szempontokat.
  • ökolábnyoma kicsi és kevés helyet foglal. Építhetünk persze zöld villát is, de akárhonnan nézzük, egy hatalmas tízszobás ház nem igazán összeegyeztethető a fenntartható építészet céljaival.
  • az építéséhez használt építőanyagok is fenntarthatóak, azaz helyben előállított, hatékony, megújuló és újrahasznosítható anyagok. Kereshetünk használt, más építkezésekről visszamaradt anyagokat is (nemsitt.hu), és fontos, hogy igyekezzünk tényleg csak a szükségleteinket kielégítő mennyiséget beszerezni (ld. nem kell két mosdó a fürdőbe stb.).
  • Eleink tudták, hogyan lehet kényelmes, lényegében lebomló (!) otthont építeni helyi, természetes alapanyagokból. A hagyományos, földből, fából, kőből, állati eredetű anyagokból készült házakról érdemes lenne példát vennünk!a fűtési és hűtési energiaigénye alacsony és a lehető legtöbb megújuló energiaforrást használja a fosszilisokkal szemben. Szélenergia és napenergia használata, az épület megfelelő tájolása, az ablakok minősége, természetes hűtési ötletek, termények vermelése, kézzel működtetett gépek – ezek mind hatással vannak az épület fenntartható energiahasználatára.
  • víztakarékos, ld. kevés vizet fogyasztanak a használt berendezések, van esővízgyűjtő rendszer, komposzt toalett, esetleg nádgyökérzónás szürkevíztisztító stb.
  • a belső tér anyaghasználata és tervezése is átgondolt. Kerüljük a mérgező festékeket, használjunk újrahasznosított padlóburkolatot, fenntartható bútorokat, és alakítsuk otthonunkat fenntartható élettérré.
  • az épület körül kert van, és nem pázsit! A játszó és közösségi tér is természetesen fontos, de ennek kialakításakor is vegyük figyelembe a biodiverzitás megőrzésének, támogatásának és a természetesség biztosításának szempontjait.
  • szervesen és szépen illeszkedjen környezetébe, és így is tudjon új megoldásokat mutatni (pl. a megújuló energiák hasznosítására, bio kertre stb.). A környezetbe való illeszkedés azt is jelenti, hogy a ház ne akadályozza semmilyen módon azt, hogy mások fenntarthatóan tudjanak élni és építkezni: azaz, ne vegye el mások elől a kilátást, ne árnyékoljon be másokat, ne jelentsen akadályt a kerékpáros és gyalogos közlekedés számára, stb. Bizonyos lakókörnyezetekben ennek megvalósítása kihívást jelenthet, ilyenkor fontos a kommunikáció és egyeztetés, hogy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen.

A kép forrása: https://hu-hu.facebook.com/earthshiphungary/

Közvetlen forrás: kislabnyom.hu