Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felvenné a harcot a túlzó fogyasztással a svéd kormány

  • 2016. szeptember 20.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Leírhatná az adójából a költségek felét, aki a szerelőt választja vásárlás helyett.

A cél az, hogy a svédek szakítsanak azzal a hozzáállással, hogy ha valamilyen eszközük elromlik, egyszerűen kidobják és újat vesznek. A kormány ehelyett azt akarja, hogy ha elromlik a mosógép vagy akadozik a bicikli, akkor az emberek inkább javíttassák meg azokat.



Ezért a kormányzó szocdemek és a zöldek közös törvényjavaslata nyomán a jövőben a javítási díjak áfája az eddigi 25 százalék helyett 12 százalék lenne, legyen szó akár ruháról, bicikliről vagy háztartási eszközről.

Ezenkívül a javaslat arra is kitér, hogy bárki, aki megjavíttat egy háztartási eszközt, az a költségek felét leírhatja az adójából.

A fogyasztói ügyekért és piaci kérdésekért felelős miniszter, Per Bolund abban bízik, ezzel sikerül majd elérniük, hogy racionálisabb döntés lesz sokak számára megjavíttatni az eszközeiket, mintsem hogy újat vennének.

A törvénymódosítással egyrészt a javításokra szakosodott szereplők piacát pörgetné fel a kormány, másrészt pedig a klímaváltozás elleni harc jegyében a visszafogott fogyasztással csökkentenék a károsanyag-kibocsátás mértékét is.

A miniszter szerint a svéd emberek nyitottak ezekre a megoldásokra, sokan tudják, hogy tartósabban kell használniuk a tárgyaikat, ezzel visszafogva a túlzott fogyasztást.

A javaslat a költségvetés tervezetében szerepel majd, decemberben kerül a parlament elé és jövő januártól lenne hatályos.

 

forrás: 444.hu