Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez lenne a jövő?!

  • 2016. július 01.
  • Csilla
Koppenhágában a 400.000 t/év kapacitású hulladékégető tetején kalandparkot alakítanának ki.

Bár jópofának hangzik, de valójában igen komoly problémákat vet fel az a tény, hogy egy hulladékégetőt annyira nem tartanak veszélyesnek, hogy kész kalandparkot építenek a tetejére. Ez lenne a jövő? Sípálya az égető tetején? (Persze jó kérdés, hogy városi környezetben, egy égetőn hogy tud megmaradni a hó...) Játszótér a lerakón?

Egy átlag dán évente 750 kg hulladékot termel évente, kétszer többet, mint egy átlag magyar. Bár arról híresek, hogy milyen jó minőségű a szelektív hulladékgyűjtés náluk, a valóságban csak 28%-ban hasznosítanak újra, a hulladékuk több, mint felét elégetik. Ebből is látszik, hogy Dánia az égetésnek köszönhetően nem tud előrébb lépni a hulladékos ranglétrán: évek óta stagnál az újrafeldolgozás aránya, a hulladékcsökkentéstől pedig még fényévekre vannak.

A hulladékégetés nem veszélytelen és nem is környezetbarát. Nulla emisszió nem létezik, az égetőbe bekerülő hulladék összetétele követhetetlen, így azt sem lehet pontosan nyomon követni, hogy milyen vegyületeket keletkeznek az égetés során, ugyanis csak néhányat szűrnek, monitoroznak.

A hulladékégetés nem játék, és akármilyen köntösbe is bújtatjuk (pl. Hundertswasser stílusba), akkor is komoly kockázatot jelent mind a környezetre, mind az egészségünkre, mind a hulladékgazdálkodás jövőjére.

Zöld Civil szervezetek állásfoglalása a hulladékégetésről: http://zoldcivil.hu/wp-content/uploads/2016/05/OT_2016_allasfoglalas_hul...

Sajtóközlemény a hulladékégetés magyarorszégi térnyeréséről: http://humusz.hu/hirek/sulyosan-egeszsegkarosito-es-gazdasagtalan-hullad...

Nemzeti cél az égetők elfogadottságának növelése? http://humusz.hu/kukabuvar/kornyezeti-neveles-szegyene

Bővebb információ az égetésről: www.piromania.info

 

Hulladékégető

 

Forrás: http://www.repubblica.it/ambiente/2016/06/29/news/sport_termovalorizzato...