Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez a cég lehajol a csikkekért, és pénzt csinál belőle

  • 2017. november 09.
  • CsViki

A feldolgozandó alapanyag mennyisége jelentős: 44 milliárd szál cigarettát adtak el tavaly Franciaországban. És a csikkek, jó esetben, a szemétben, hamutálcákon, de legtöbbször összevissza eldobálva végzik az utcákon, tereken. Így volt eddig.

Az egy centiméternyi füstszűrő mérgező anyagot, cellulóz-acetátot, ecetsavat tartalmaz. Ha csak egy csikk bekerül a vízrendszerbe, 500 litert szennyezhet meg. Talán nem véletlen, hogy egy egykori szenvedélyes dohányos kezdett el azon gondolkodni, miként lehetne mentesíteni a csikkszennyeződéstől a településeket és a cigaretta végtermékekből, újrahasznosítás útján, ismét eladható tiszta produktumot készíteni. Ez a régi dohányos, Bastien Lucas, sokáig irodai hulladékok újrahasznosításával foglalkozott. De aztán jött az ötlet és meglapította a MéGo nevű céget. Az elnevezés francia-angol szójáték, mert franciául a csikk: mégot – írja a Le Figaro. 

 

Cigicsikkből műanyag

 

Eddig a francia köztereken a csak nagyon esetlegesen összegyűjtött cigarettamaradványokat egy brit újrahasznosító céghez küldték. De most a MéGo szerződést kötött Castres városával. Az önkormányzatnak csak vízhatlan csikkgyűjtő ládákat kell kitennie, a begyűjtést már a MéGo végzi. Castres polgármestere szerint a ládák kirakása jelentéktelen összeg, viszont a város sokkal tisztább lett. A begyűjtött csikkeket a Bourg-Blanc-ban lévő újra feldolgozó üzembe viszik. Itt sok technikai problémával meg kellett küzdeni, például a káros anyagok légkörbe való kijutását megakadályozó szűrőrendszert kellett kiépíteni. De a mérnökök megoldották a feladatot, és most már tonnaszámra dolgozzák fel és méregtelenítik a cigarettacsikkeket.

Mi lesz belőlük? Ismét műanyag alapanyag, amelyből aztán tucatnyi termék, például a játékokhoz használható zsetonok, tálcák, poharak, edények, sőt hamutartók is készíthetők. És a csikkekhez semmilyen adalékot nem adtak hozzá, legfeljebb a gyártás végső fázisában némi illatosító olajat, a kellemetlen szagok semlegesítésére. A MéGO első sikerei után több nagy francia szállodalánccal és vendéglátó céggel kötött már megállapodást, és egyre több városi önkormányzat is késznek mutatkozik, a csikkből csináljunk aranyat vállalkozás támogatására.

Forrás: hvg.hu