Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évi 1,7 millió gyereket öl meg a környezetszennyezés

  • 2017. március 07.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Évente több mint 1,7 millió gyerek veszíti életét a környezetszennyezéshez köthető okok, illetve a passzív dohányzás, a rossz higiénés körülmények és a mérgező vegyi anyagoknak való kitettség miatt - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet.

A lég- és vízszennyezés az alapvető tisztálkodási lehetőségek hiányával párosulva heveny hasmenéshez majd kiszáradáshoz, illetve maláriához és tüdőgyulladáshoz is vezethet, írja az MTI.

Világszerte az öt év alatti gyerekek körében tapasztalt halálesetek negyede következik be a fenti okok valamelyike miatt. A környezetszennyezéshez köthető halálozási okok listáját a légzőszervi megbetegedések (32 százalék), a hasmenés különféle fajtái (22 százalék), a magzati és csecsemőkori károsodások (15 százalék) és a paraziták terjesztette betegségek (12 százalék) vezetik. A legkisebbek fejlődő szervezetük és immunrendszerük, valamint kisebb testfelületük és légútjaik miatt különösen sebezhetőek.

A WHO főigazgatója, Margaret Chan még elmondta, hogy a passzív dohányzás és a légszennyezettség káros következményei már a magzati fejlődés szakaszában megfigyelhetőek, és ezek a problémák a gyermek életkorának előrehaladtával csak tetéződnek. Ezek miatt nőhet a gyermekkori tüdőgyulladás, és az asztmához hasonló krónikus légúti megbetegedések kockázata. A légszennyezettség a későbbiekben a szívelégtelenség, szélütés és rák esélyét is növeli.

Emellett a gyerekek egyre több káros vegyi anyaggal találkoznak az ételen, a vízen, a levegőn és a körülöttük található tárgyakon keresztül. Jelentős rizikófaktor a veszélyes hulladékok közelsége is, ami különösen a Fekete-Afrikában élő kiskorúak esetében jelent komoly problémát. Maria Neira, a WHO közegészségügyi részlegének vezetője szerint a környezetszennyezés súlyos vámot szed a halálesetek, a hosszú távú egészségkárosodás és egyéb megbetegedések tekintetében. Neira sürgette a világ országainak kormányait: tegyenek többet annak érdekében, hogy a gyerekek mindenhol biztonságos és egészséges környezetben élhessenek.

 

forrás: index.hu