Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Epson: A környezetvédelmi kezdeményezések népszerűsége nő

  • 2017. április 06.
  • Csilla
A környezetvédelmi kezdeményezések népszerűsége nő a munkavállalók körében, de a munkáltatók kevésbé lelkesek.

A környezetvédelmi akciókra a szabályozó hatóságok, az üzleti és a társadalmi szféra is nagy hangsúlyt fektetnek, azonban az Epson által az EMEA régióban - így a Magyarországon működő KKV-k körében is - végzett felmérés rámutatott, hogy míg az alkalmazottak támogatják a környezetvédelmi programokat, a munkaadók lemaradtak a megvalósítás tekintetében.

A vállalati környezetvédelmi törekvések továbbra is a "gyors" megoldásokat részesítik előnyben, mint például a papír-újrafelhasználást és az energiatakarékos világítást - ezek a válaszadók több mint fele szerint megtalálhatók a szervezetnél, ahol dolgoznak. Ugyanakkor a hosszabb távú, jelentős megoldások, amelyek a vállalatok alapjait érintő fejlődéshez vezethetnének - beleértve az alkalmazott technológiák felülvizsgálatát - jelenleg nem elterjedtek. A magyar válaszadók 42 százaléka gondolja úgy, hogy a szervezet, amelynél dolgozik, figyelembe veszi a környezeti és az energiahatékonysági szempontokat, és csak 31 százalékuk mondta, hogy a szervezet erőfeszítéseket tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

A fenntarthatóság stratégiai nézőpontból kevés ahhoz, hogy a vállalatok napirendre tűzzék az ilyen jellegű erőfeszítéseket idő- és költségvonzatuk miatt. A megkérdezettek 19%-a egyetért azzal, hogy a környezet megóvása akkor válhat központi kérdéssé, ha a megvalósítás semmilyen további költséggel nem jár. Továbbá, míg a kutatásban résztvevők 42 százaléka egyetért, hogy a fenntarthatóságra helyezett hangsúly az elmúlt év folyamán erősödött a szervezetnél, ahol dolgozik, 18 százalékuk hozzáteszi, hogy ezek a törekvések csak a jogi követelményeknek való megfelelés érdekében valósultak meg.

Meglepő módon a hazai irodai dolgozók csupán 44 százaléka gondolja úgy, hogy a megfelelő technológia alkalmazása környezetvédelmi előnyökkel járhat. Mivel a technológiai megoldások előnyeit manapság egyre több iparág és piaci szereplő használja ki, a vállalatok most hosszabb távú környezetvédelmi fejlesztéseket valósíthatnak meg amellett, hogy növelik pénzügyi eredményeiket.

A nyomtatási gyakorlat és a nyomtatási technológia az egyik olyan terület, ahol a vállalkozások költséget takaríthatnak meg. A felmérésben résztvevők úgy gondolják, hogy ha munkahelyükön nem lehetne többé nyomtatni, munkahatékonyságuk közel negyedével (22%-kal) csökkenne. A kutatás rámutat, hogy a kinyomtatott tételek 46 százalékát vagy azonnal megsemmisítik, vagy nagyon rövid ideig használják; továbbá 10 százalékukat sosem veszik ki a nyomtatóból, ezért szükség lenne a nyomtatási irányelvek felülvizsgálatára és ezek betartásának hangsúlyosabb ellenőrzésére.

"Számos olyan megoldás létezik, amelyet alkalmazva a szervezetek megfelelő nyomtatási gyakorlatokat vezethetnek be" - mondta el Fábián Miklós, az Epson Magyarország kereskedelmi vezetője. "A tanulmányból kiderült, hogy a szervezetek közel felénél (47%) a kétoldalas nyomtatás az alapbeállítás a nyomtatókon. Ha csupán ezt vesszük figyelembe, a vállalatok papírfogyasztása máris a felére csökkenthető. Ehhez még hozzáadódhat a nyomtatási technológia felülvizsgálatából eredő további környezeti- és költségmegtakarítás. A tintasugaras technológiával a lézerhez képest 50% százalékkal csökkenthető a nyomtatási költség, akár 96 százalékkal az energiafelhasználás és akár 94 százalékkal a hulladékmennyiség. Ezen felül, a menedzselt nyomtatási szolgáltatások a nyomtatási mennyiség és a költségek felülvizsgálatát és ellenőrzését is biztosítják."

Magyarországon majdnem minden irodai alkalmazott (97%) szerint a környezetvédelem fontos, és ezek a munkavállalók a jövőben várhatóan törekedni fognak környezetük megóvására. A szervezetek mindössze 14 százaléka nem tesz kísérletet környezetvédelmi kezdeményezések megvalósítására, és bár még hosszú az út, míg a munkavállalók és a munkaadók közös nevezőre jutnak a környezetvédelmi programok fejlesztésének kérdésében, a vállalatok számára kulcsfontosságú, hogy megértsék: a megfelelő megoldások alkalmazásával további előnyökre tehetnek szert.

A jövőben az Epson PaperLab készülékéhez hasonló technológiák teljesen megváltoztathatják az irodai újrahasznosítással kapcsolatos gondolkodást, hiszen a PaperLab minimális mennyiségű víz felhasználásával képes papírt előállítani a biztonságosan összeaprított papírhulladékból. És mivel a válaszadók 56 százaléka szerint az újrahasznosításra irányuló törekvések az irodai környezetben is egyre fontosabbak, ez a megoldás a vállalatok számára mind üzleti, mind környezetvédelmi szempontból fontos előrelépésnek számít.

Az Epson PaperLab-ról ÚjraSzedve magazinunkban írtunk.

Epson PaperLab

Forrás: http://www.news4business.hu/kozlemenyek/press_release.php?id=32486&refer...