Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elsőként a borpiacon: saját betétdíjas palack

  • 2014. szeptember 11.
  • Csilla

A borosüvegek újratöltésre való visszagyűjtése nem újkeletű Magyarországon, de a világon egyedülálló kezdeményezés. Mégis miben jelent újdonságot a Varga Pincészet által bevezetett saját gyűjtési rendszer? Kinek éri meg, és miért örvendünk neki? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk Varga Bálinttól, a pincészet ügyvezetőjétől a szeptember 10-én tartott sajtótájékoztatón.

A Budavári Borfesztiválon jártunk utána a Varga Pincészet által bevezetett újdonságnak, a saját logóval és betétdíjjal ellátott palackoknak. A borosüvegekkel kapcsolatos visszagyűjtési mód valóban újdonságnak számít, hiszen jelenleg a közösségi betétdíjas rendszer az általánosan elterjedt forma hazánkban.

A szerdai napon tartott sajtótájékoztatón az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) is képviseltette magát, dr. Wégner Krisztina főosztályvezető beszélt néhány mondatban a csomagolási- és üveghulladékok jelenlegi helyzetéről. Az előző évi csomagolóanyag-kibocsátás meghaladta az egymillió tonnát, de ebből nagyjából csak hatszázezer tonna került hasznosításra. Az üveg esetében rosszabb, százezer tonnából csak 35% volt az újrahasznosítási arány. Az üvegcsomagolásra vonatkozóan az EU Hulladék Keretirányelv (98/2008/EK) által előírt kötelezettség teljesítési arányszámának 60%-on kellene állnia, sőt, a jövőben még tovább fog növekedni: 2020-ig 70%-ra, 2025-ig 80%-ra és 2030-ig az üvegcsomagolások 90%-ának újrahasznosításra kell kerülnie.

A helyzetet árnyalja, hogy ezekben a statisztikákban nem vesznek részt azok a betétdíjas üvegpalackok, amelyek többször is újratöltésre kerülnek. A betétdíjas csomagolások nem csak hulladékmegelőzés céljából előnyösebbek a hasznosításnál, de energia- és költséghatékonyabbak is (körülbelül 63 Ft megtakarítást jelent üvegenként a Varga Pincészet számításai szerint). A Humusz a tavalyi évben összeállított egy listát a Magyarországon található betétdíjas csomagolásokról, ami itt elérhető.

Jelenleg hazánkban vegyes, közösségi betétdíjas rendszer működik, tehát az üvegek nem a pincészetekhez kerülnek vissza. Az üvegek formái és a hozzájuk kialakított rekeszek adottak, tehát ha egy pincészet úgy dönt, hogy egyedi, szebb palackokat kíván forgalomba helyezni, akkor általában át kell állniuk a betétdíjasról az eldobható üvegekre. Ezt elkerülendő döntött úgy a Varga Pincészet, hogy saját visszagyűjtési rendszerben, dombornyomott logóval ellátott, betétdíjas palackra váltanak 2013 januárjától. Az egyedi palackok 400-420 g helyett 500 g-ot nyomnak, e mellé természetesen saját, jó minőségű 12-es osztású rekeszek is tartoznak. A palackokat ugyanott lehet visszaváltani, ahol a többit, azzal a különbséggel, hogy utána azok visszagyűjtéséért kizárólag a Varga Pincészet felel (inverz logisztika). A közösségi rendszertől még a 99 Ft palackonkénti betétdíjban is különbözik. Ez a magas ár még inkább ösztönözheti a vásárlókat, hogy visszaváltsák az üvegeket, de ha mégsem tennék meg, akkor - a környezetszennyező fizet elve alapján - elveszítik az összeget.

Számításuk szerint az évi 5 millió eladott palackból 4-4,5 milliót gyűjtenek majd vissza. Érzékeltetésképpen: ha a 4 millió palackot, amivel kevesebb hulladék keletkezik a gyűjtés révén, egymás mellé állítanák, akkor a sor a Nemzeti Galériától Aradig érne, vagy 85 kamiont töltene meg. Jelen pillanatban az országban kb. 2,8 millió Varga logóval ellátott palack és 150 ezer rekesz van forgalomban, de a számuk folyamatosan növekedni fog.

Az ilyen jellegű kezdeményezések a hulladékmegelőzés terén mindenképpen előremutatóak, őszintén reméljük, hogy a Varga Pincészet példáján felbuzdulva más bortermelő helyek is átveszik a rendszert hazánkban, és esetleg külföldön is.

Urbán Csilla