Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Először, másodszor, senki többet harmadszor?

  • 2017. június 06.
  • sklania

Új digitális hulladékkereskedelmi rendszer került bevezetésre. A hulladékkereskedelmi online piactér működéséről, létrejöttének okairól, a fejlesztési igényekről, jövőbeni tervekről kérdeztük Csonka Jánost, a recytrader.com megalapítóját.

 

Nem gondoltam volna, hogy hulladékokkal online rendszeren keresztül is lehet kereskedni. Honnan jött az ötlet? Hogy született a recytrader.com?
Csonka János: A legújabb ipari forradalom arról szól, hogy a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Az újkeletű forradalom kihívásaira az ipari folyamatok teljes digitalizációjával ad választ a piac. Az internet behálózta mindennapjainkat, ami korábban csak kézzelfogható módon működött – pl. piaci kereskedés - mára sok termék esetében már online is elérhető. Ezen koncepció mentén született az ötlet, hogy a hulladékokat és másodnyersanyagokat a digitális térben is elérhetővé tegyük. Az ötletünk azon az ismert tényen alapul, hogy a hulladékhasznosítók, feldolgozók nagyfokú kihasználatlan kapacitással rendelkeznek, hogy mennyire fontos a hulladékok termelésbe való visszaforgatása, az újrahasznosítás növelése, hiszen a hulladék és másodnyersanyag érték, annak a piacon jól meghatározott ára van.

A recytrader.com online kereskedelmi piactéren egyszerűen, gyorsan, átláthatóan, más áruk és szolgáltatások esetében már jól ismert „tőzsde” jelleggel kereskedhetnek a hulladék és másodnyersanyag termelők illetve a hulladékok és másodnyersanyagok hasznosítói. Ötletünk életre keltéséhez egy önálló start-up vállalkozást hoztunk létre a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt pályázat, valamint a Digital Factory Zrt. szakmai és pénzügyi támogatásával. Több mint egy év kitartó fejlesztés után idén januárban elkezdhettük végre a kereskedés "béta" tesztelését, május 15-től pedig az éles működést.

Ez az Európában egyedülálló megoldás teljes egészében magyar szakemberek munkája?
Csonka János: Igen, 100%-ban magyar kezdeményezésről, hazai projektről van szó, ahol az üzleti világról, az online piacterekről és a hulladékkelezésről, annak kereskedelméről a résztvevő szakemberek több mint 60 évnyi szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Kik kereskedhetnek az oldalon? Kiknek készült a rendszer?
Csonka János: A recytrader.com a hulladékok termelőinek az értékesítésben, a hasznosítóknak a nyersanyag megtalálásában nyújt piaci lehetőséget. Az online hulladékkereskedelemi piactér fő fókuszában azok a cégek állnak, akiknél rendszeresen keletkezik hulladék vagy rendszeresen vásárolnak másodnyersanyagot saját tevékenységük eredményes, hatékony elvégzése érdekében és korábban nem, vagy kevesebb figyelmet fordítottak a piac kereslet-kínálat viszonyaira.

Hogyan működik a rendszer?

Csonka János: A kereskedés biztonságos és legitim, mert csak a megfelelő engedéllyel rendelkező ügyfelek használhatják digitális rendszerünket. Minden ügyfelet előzetesen átvilágítunk és csak engedélyezett, legitim módon működő vállalkozások léphetnek be a piactérre, csak ők használhatják a kapcsolódó tanácsadói szolgáltatásokat, és ezt követően maximálisan kihasználhatják a digitális rendszer nyújtotta előnyöket. A recytrader.com kereskedőfelületen megtalálhatók a piacról hiányzó vagy nehezen elérhető valós hulladékok és másodnyersanyagok is. Használata egyszerű, gyors, megbízható, a vételi és eladási folyamat ellenőrzött keretek között zajlik. A más áruk és szolgáltatások esetében már jól ismert „tőzsde” jelleggel kereskedhetnek itt azok a hulladék- és másodnyersanyag birtokosok, akiknek alkalomszerűen van több-kevesebb használható, kezelendő hulladékuk, másodnyersanyaguk.

Milyen pluszt nyújt a rendszer az ügyfeleknek?
Csonka János: A bárhonnan, bármikor elérhető online piactéren minden hasznosítható hulladék megtalálható. Legyen az papír, műanyag, üveg, fém, elektronikai hulladék, vagy bármilyen egyéb hasznosítható anyag, az a piactéren eladható vagy megvehető. A recytrader.com oldalon kínált hulladékok és másodnyersanyagok valós piaci áron kerülnek értékesítésre. A hatályos jogszabályoknak megfelelően felépített és üzemeltetett felület garancia arra, hogy a piaci szereplők megfelelő minőségű termékeket értékesíthessenek és egyenletes minőségű másodnyersanyagot állíthassanak elő.

A kereskedés gyors, egyszerű, valós időben figyelemmel kísérhető.  Ügyfeleinknek a digitalizált rendszerünkkel időt és energiát takarítunk meg. Pluszként említeném, hogy azon hulladékbirtokosok és hasznosítók számára, akiknek hulladék vagy másodnyersanyag termelésük és igényük jól tervezhető, azok számára kitűnő pénzügyi-tervezési eszközként, minimum egy éves időtartamban biztosítjuk a piacon elérhető legjobb árakat és szolgáltatásokat. Fontos kiemelni továbbá, hogy vállaljuk az online kereskedésen kívüli hulladékkereskedelemre vonatkozóan beszerzésre, közbeszerzésre kötelezett cégek, vállalkozások számára a tenderdokumentációk teljes körű összeállítását, az eljárások lefolytatását.
 
Milyen eddigi eredményekről számolhat be? Hány üzlet került kalapács alá?
Csonka János: Az új, innovatív hulladékkereskedelmi rendszerünket közel 250 felhasználó vette igénybe eddig, mintegy 15 500 tonna hulladék cserélt gazdát ebben a digitális világban, ez 13 ezer darab személyautó súlyának felel meg.

Hosszú távon mi a recytrader célja?
Csonka János: Célunk, hogy regionális piacot hozzunk létre magyarországi központtal. Az első nemzetközi együttműködési megállapodásaink már kidolgozás alatt állnak. Ezzel együtt is egy megfontolt, minden szempontból körültekintő építkezést szeretnénk folytatni elsősorban az ipari, szolgáltató szektor hulladékaira és másodnyersanyagaira koncentrálva, de nem zárkózunk el a kommunális hulladékok hasznosításának digitális támogatásától sem.
A fenntarthatóság melletti elkötelezett tevékenységünkkel folyamatosan szem előtt tartjuk, hogy a hulladék érték, a víz mellett a XXI. század legjelentősebb erőforrása. A hulladékok hasznosítása, kezelése az élhető környezet és a fenntartható körforgásos gazdálkodás elengedhetetlen része. Online hulladékkereskedelmi piacterünk a természet, az ipar és a társadalom közötti harmónia megteremtésével hozzájárul a hulladékok megfelelő hasznosításához.
Az online piacterünk népszerűsítésében kommunikációs partnerünk a COMpost Communications TCR ügynökség.

 

forrás:

http://greenfo.hu/hirek/2017/06/01/eloszor-masodszor-senki-tobbet-harmad...