Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Élj zölden! Tanácsok a fenntartható lakás kialakításához

  • 2016. május 19.
  • Csilla
A környezeti problémák egyre nagyobb méreteket öltenek világszerte, és úgy tűnik egyelőre igazi, átfogó megoldások nem születtek ezek kezelésére. Emiatt egyetlen út látszik járhatónak: ha egyénileg vagy kisebb közösségekben indulunk el Földünk megmentésének útján. Ma már számos hasznos, egyedi megoldásokkal találkozhatunk, és egy kis odafigyeléssel mi magunk is élhetünk fenntartható módon.

Fenntartható házak

Ahogy a környezet kizsákmányolása egyre nagyobb méreteket öltött szerte a világban, úgy születtek azok a megoldások, amelyek ezeket a folyamatokat hivatottak megfordítani, ilyenek a passzívházak is, melynek vezérelve, hogy minél kevesebb erőforrást és energiát használjon el a környezetből és energiafelhasználását is alternatív módon oldja meg.

Ugyanakkor egy passzívház építésekor más szempontokat is figyelembe kell vennünk, így ez egy összetett kérdéssé válik: egyrészt úgy kell csökkentenünk az energiafelhasználásunkat, hogy közben nem használunk olyan anyagokat, amelyek olyan gyártási folyamatokban vettek részt, melyek káros anyag kibocsátása aggályos, másrészt e házaknak is megfelelően kényelmesnek, komfortosnak kell lennie, és biztosítani kell mindazokat a feltételeket, amelyek egy „normál” ház biztosít. A passzív ház kívánalmainak csak azok az ingatlanok felelnek meg, amelyek az energiafelhasználást szinte teljes egészében megújuló energiaforrásokkal biztosítják, eközben minimális vizet és anyagot használ fel és a szennyező anyagok kibocsátása is minimális szintre szorul vissza.

Általánosságban elmondható tehát, hogy nem minden passzívház felel meg ezeknek a kitételeknek, hiszen sok közülük olyan bonyolult hűtési és fűtési rendszereket működtet, amelyek igen sok villamos energiát használnak el működésük során, és ezt a legtöbbször nem alternatív energiaforrásokból fedezik. Vagyis ezek a házak éppen azzal a minősítéssel nem rendelkeznek, amiért létrehozzák őket: nem fenntarthatóak, ugyan az éves fűtési költségük elhanyagolható, mégsem környezettudatosak.

Miért nem fenntartható?

A jelenleg épülő passzívházak nagy része (tisztelet a kivételnek) a hőszigetelés kialakításához polisztirol anyagot használ, melynek mind az előállítása, mind a megsemmisítése erős környezetvédelmi aggályokat vet fel. A sok helyen alkalmazott párazáró fólia vagy a résmentesen lezárt nyílászárók megakadályozzák a levegő szabad áramlását, aminek következtében az itt élő emberek élettere messze kerül a természetestől. A túl zárt rendszer miatt folyamatos pára-eltávolításra van szükség, ennek energiafelhasználása  ismét csak aggályos. Egy ilyen passzívház tehát nem tekinthető egészséges, természetes és főleg nem fenntartható élettérnek. Amikor tehát passzív házat tervezünk építeni vagy egy már meglévőt szeretnénk vásárolni (az eladó passzívházak kínálata is nagy, Budapesten és vidéken, például a miskolci eladó házak között is találunk ilyeneket), ezeket a szempontokat fokozottan tartsuk a szemünk előtt.

Hogyan lesz fenntartható egy passzívház?

A passzívházak is csak akkor lesznek fenntarthatóak, ha a fenti problémákat sikerül kiküszöbölni, és építészeti megoldásokkal közelebb kerülni a természetes megoldásokhoz. Anyaghasználat területén csak a környezetbarát anyagok felhasználását szabad elfogadni, és az alkalmazott technológiák terén is erre kell törekedni. A bonyolult hűtési és fűtési rendszerek helyett inkább támaszkodni a napenergia minél teljesebb körű felhasználására, amit tájolással, megfelelő méretű ablakok megfelelő helyekre történő behelyezésével, nyáron árnyékolással, a zöldfelületek növelésével érhetünk el. A hőszigetelést polisztirol táblák helyett cellulóz hőszigeteléssel oldhatjuk meg (ez újrahasznosított újságpapírból készül).

Szuhi Attila