Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Élet a hálózaton kívül

  • 2015. augusztus 27.
  • PKata

A természetes életmódnak, a zöld szemléletnek több évtizede divatja van, ami persze jó dolog, hiszen ha természet megóvása, a környezetszennyezés csökkentése, a fenntartható fejlődés a célok, akkor üdvözlendő minden ötlet és irányzat. Van azonban pár olyan trend, vagy szebben mondva elképzelés, mely egyesek szemében már a túlzás kategóriájába esik. Következzen most egy ilyen furcsa hóbort, az off-the-grid életmód.

offgrid1

Az "off the grid" kifejezés az electrical grid-re, vagyis az elektromos hálózatra utal, és szabad fordításban hálózaton kívüli-t jelent, ami elsősorban az elektromosságtól, vagyis általánosságban a civilizációs vívmányoktól mentes életvitelt jelenti. Akik az off the grid irányt választják első lépésben leválasztják magukat a villamos vezetékekről, és ezzel egyszerre ki is vonulnak a városokból a természetbe. Az elképzelés ezzel logikusan az önellátást is magába foglalja, vagyis az off the grid követők megtermelik maguknak betevőt, kertet művelnek, növényt termesztenek, állatot tartanak, mindemellett az egyéb szükségleteiket is a lehető legzöldebben oldják meg, a házukat maguk építik, vagy éppen olyan apró házban laknak, melynek fenntartási költségei elenyészőek, kézzel mosnak, maguknak készítenek ruhát, és amit csak lehet, újrahasznosítanak. Természetesen a civilizációtól teljesen elszakadni nehéz, ha nem éppen lehetetlen, főleg ha valaki egy külvárosi telken próbálkozik az off the grid életmóddal, így ezek a modern nomádok könyvtárakba, netkávézókba járnak netezni, például, hogy beszámoljanak mindennapjaikról. A fentiek alapján (persze a netezést és a napelemeket leszámítva) az off the grid tulajdonképpen megegyezik az évszázadokkal ezelőtti farmi, tanyasi életvitellel, és tulajdonképpen pont erről van szó, egyfajta visszatérésről a régi, önellátó, civilizálatlan világhoz. 

offgrid2

Ha az off the grid a téma, meg kell említeni még egy érdekes fogalmat, ami társulni szokott hozzá, ez pedig a tiny house. A tiny house egy miniatűr házacskát jelent, melynek célja, hogy a lakóterületet minimalizálja, ezzel is sarkallva a lakót a kinti tevékenységekre, emellett persze a miniház a költségek féken tartásában is segít, ráadásul sok ilyen apró otthon mobilis, vagyis tetszés szerint elvihető bárhova. Az off the grid életmód talán valamiféle túlkapásnak tűnhet, ám nem múló hóbortról van szó, egy 2006-os felmérés szerint az USA-ban 180 ezer háztartás volt független az elektromos hálózattól, és további 27 ezer család tartotta fenn magát nap-, és szélenergia segítségével. Persze ez nem jelenti feltétlen azt, hogy mindannyian teljesen önellátóak, vagy éppen elkötelezett környezetvédők voltak, de tény, sok ezer emberben fogalmazódik meg a mai napig a gondolat, hogy a városi, civilizált élettől elszakadva folytassák napjaikat zöldséget, gyümölcsöt termesztve, állatot tartva, harmóniában a természettel.

Forrás: kertesz.blog.hu