Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elég lesz 3 millió NEM Európa gyarmatosítása ellen?

  • 2015. október 08.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Tegnap a Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezést támogató szervezetek szimbolikusan átadták az Európai Bizottságnak a tervezett EU-USA "szabadkereskedelmi" egyezmény (TTIP) és a már csak ratifikálásra váró EU-Kanada kereskedelmi egyezmény (CETA) ellen összegyűjtött 3,2 millió aláírást.

A Bizottság épülete előtt megrendezett szimbolikus akció során a Stop TTIP kampány Európa minden sarkából érkezett aktivistái sokkilónyi aláírást helyeztek egy óriási mérleg egyik serpenyőjébe mindaddig, amíg az le nem nyomta a másik oldalon lévő pénzeszsákokat, amelyek az óriáscégek érdekeit jelképezték.

A Stop TTIP kampány több aláírást gyűjtött össze, mint eddig bármely más európai polgári kezdeményezés. Ezért azt kérjük, hogy az Európai Bizottság hajtson fejet a CETA és a TTIP elleni tiltakozások előtt. Sürgetjük a TTIP tárgyalások leállítását, valamint szorgalmazzuk, hogy ne ratifikálják az EU-Kanada kereskedelmi egyezményt – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.  Egy év alatt háromszor annyi ember csatlakozott a kampányunkhoz, mint amennyi egy európai polgári kezdeményezés sikerességéhez szükséges. Az egymillió aláírás mellett másik feltételnek számító hét ország helyett 23 EU tagállamban léptük át az adott országra jellemző kvótát, közte Magyarországon is.Európa-szerte több mint 500 szervezet csatlakozott a Stop TTIP kezdeményezéshez – tette hozzá Fidrich Róbert. [Magyarországról az európai polgári kezdeményezések minimálisan előírt 15 750 aláíráshoz képest több mint 20 ezer aláírás érkezett, azaz 32 százalékkal több, mint a szükséges minimum.]

Ez a nagyszerű siker is mutatja, milyen erős az ellenállás Európa minden részén a TTIP-vel és a CETA-val szemben. Ha csak egy szemernyi igazság van az átláthatóságra és a polgárokkal való konzultációra tett ígéretekben, akkor az Európai Parlamentnek közmeghallgatást kell szerveznie a témában és az Európai Bizottságnak lépéseket kell tennie a tervezett egyezmények megállítására – fűzte hozzá Suzanne George, a kezdeményezés polgári bizottságának tagja.

A Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezés arra szólítja fel az Európai Uniót és tagállamait, hogy állítsák le a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP), és ne ratifikálják az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezményt (CETA) Kanadával. A kezdeményezés pontosan egy évvel ezelőtt (2014. október 7-én) önszerveződő alapon indult el, miután az Európai Bizottság kijelentette, hogy ebben a kérdésben nem indulhat el hivatalos európai polgári kezdeményezés. Az Európai Bizottság véleménye szerint egy európai polgári kezdeményezést nem lehet negatív módon megfogalmazni, és nem vonatkozhat már folyamatban lévő egyezmények tárgyalására. A Stop TTIP kampányt kezdeményező szervezetek a Bizottság döntését megtámadták az Európai Bíróságnál, az ügy még folyamatban van.

 forrás: greenfo.hu