Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elég a kifogásokból: itt az ideje, hogy az EU tagállamok megszabaduljanak a műanyag zacskóktól

  • 2017. július 03.
  • Csilla

Több mint 7 hónappal azután, hogy az EU érvénybe léptette a műanyag zacskókra vonatkozó irányelvet , a környezetvédelmi civil szervezetek ma ünneplik a nyolcadik Műanyagzacskó-mentes világnapot. Ebben a fontos évben, amikor az óceán műanyagszennyezését kiemelt globális problémának tekintik, az EU-tagállamoknak a műanyag zacskók csökkentésére vonatkozó törekvései és ambíciói nem felelnek meg a várakozásoknak.

A 2015/720 műanyag zacskó irányelvet 2015 áprilisában fogadták el annak érdekében, hogy csökkentsék a könnyű műanyag zacskók használatát Európa-szerte. A tagállamoknak 2016. november 27-ig kellett átültetniük nemzeti jogszabályaikba az irányelvet, az elég szerény, azonban fontos vállalás az egy főre jutó zacskók számának csökkentése 2019. december 31-re 90, majd ezt követően 2025. december 31-re 40 darab/fő értékre.

Évente több mint 100 milliárd zacskót használnak Európában, és a legtöbb a hulladéklerakókba, égetőművekbn vagy vízi élővilágba kerülnek. Több évtized, mire lebomlik, és példátlan károkat okoz a tengerek élővilágában. Ráadásul a műanyag zacskók gyártásához több millió hordónyi olajra van szükség, ezzel jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A Műanyagzacskó-mentes napot világszerte július 3-án ünneplik, így ez egy különleges alkalom a környezetvédelmi szervezeteknek és az egész Műanyagmentes Mozgalomnak, hogy megmutassák a világnak, igenis lehetséges a műanyag nélküli Föld, ahol az egyszer használatos műanyag zacskó alternatíváit használjuk újra és újra.

Hét hónappal az irányelv bevezetését követően, az eredmények kiábrándítóak, sok tagállam intézkedései nem mutatnak kapcsolatot azzal a kötelesség-vállalással, amit elfogadtak. Volt olyan tagállam, ahol a zacskókat megadóztatták, akadt olyan, ahol önkéntes megállapodások születtek, de volt olyan ország is, ahol egyszerűen egy figyelemfelhívó szöveget írtak a zsákokra. Sajnálatos dolog, hogy a tagállamok nem mutattak bátorságot, ambíciót és hatékonyságot a direktíva érdekében, mindezt a környezet kárára.

Miközben az Európai Unió arra összpontosít, hogy erősítse profilját, mint vezető a műanyaghulladék csökkentésben regionális és nemzetközi szinten, pár tagállam aláássa törekvéseit azzal, hogy ezt a témát nem emeli a legfontosabb témák közé.

Ezen a Műanyagzacskó-mentes világnapon, arra sürgetjük az EU tagállamait, hogy ambiciózusabb lépéseket tegyenek a műanyag zsák szennyezés ellen, biztosítsák az irányelvet és intézkedjenek az egyszer használatos műanyag zacskók fokozatos megszüntetéséről.

műanyagzacskó-mentes világnap

 


 Surfrider Foundation Europe és Zero Waste Europe (ZWE) közleménye, melyet a Humusz Szövetség, mint a ZWE elhivatott tagszervezete, aláírt.

Fordította: Balatoni Ákos