Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ehető kuckó: készítsünk babsátrat a kertbe!

  • 2018. április 27.
  • CsViki

Ha belegondolunk, néhány évtizeddel ezelőtt a gyerekek szabadidejük nagy részét a szabadban – kertben, tóparton, erdőben csatangolva – töltötték, ahol természetes ingerek érték őket, szabadon szaladgálhattak, fára mászhattak, patakparton köveket gyűjthettek, bogarászhattak, lepkét kergethettek.

Azóta nagyot változott a világ, és a mai gyerekek szabadidejének és figyelmének jelentős részét már valamilyen képernyő köti le. Csempésszük be az életükbe azokat az élményeket, melyeket egyedül a Természettől kaphatnak meg. Ha van kertünk, varázsoljuk azt egy kalandokkal teli, élő játszóházzá, amit bizonyosan imádni fognak, és rengeteget tanulnak belőle a való életről.

Építsünk nekik például babsátrat; a sátor kialakításában nagyobb gyermekeink is tevékenyen részt vehetnek. Természetes árnyékoló, hangulatos kuckó, és nem különösebben költségigényes.

 

Babsátor

 

A babsátorhoz szükségünk lesz 8-10 darab másfél-két méteres bambuszrúdra vagy hasonló méretű faágra, kenderzsinórra, egy csomag futóbab vetőmagra és egy tekercs csirkehálóra.

Válasszunk ki egy 3-4 négyzetméteres területet a kert egy szegletében, például a veteményesben (lehetőleg árnyékos helyen).

Szúrjuk le a rudakat kör alakban; két rúd között hagyjunk nagyobb helyet, ez lesz a kuckó bejárata. A rudak fenti végét erősen kötözzük össze dróttal vagy spárgával.

Az elkészült vázat borítsuk be csirkehálóval vagy valamilyen laza hálós anyaggal, amin majd felfuthat a bab.

Minden bambuszrúd körül ássuk fel a földet fél négyzetméteres területen, 30-40 cm mélyen.

Tegyünk komposztot vagy érett trágyát a felásott földbe.

Minden rúd tövénél fúrjunk két kis, 3-4 cm mély lyukat a földbe, és tegyünk bele egy-egy babszemet. Alaposan öntözzük meg, temessük be a lyukakat, majd ismét öntözzük meg. Érdemes tudni, hogy a csigák komoly károkat okozhatnak a frissen kikelt babnövényekben, ezért az első pár héten esténként gyűjtsük össze a levelekről a csigákat.

Ha magától kezd felfutni a babnövény a bambuszra vagy a dróthálóra, óvatosan tekerjük rá a fő hajtásokat a rudakra.

Gyakran gyomláljuk és öntözzük a növényeket, tartsuk mindig nedvesen a talajt.

Amire célszerű figyelni: a növény rendszeres locsolását meg kell tudni oldani, főleg nagy melegben. A sátrat érdemes a kert árnyékosabb részeibe telepíteni, így sokáig szép zöld marad. Az elültetett bab hamar kikel, s nagyjából egy hónap elteltével gyönyörűen felfut a bambuszbot tetejére. A termését pedig egész nyáron szüretelhetjük, és friss, ízletes babos fogásokat készíthetünk belőle.

Gyermekünkkel együtt  örömmel követhetjük, ahogy a bab néhány hét alatt felfut az általunk elkészített sátorszerkezeten. Napról napra megfigyelhetjük a változásokat, gyermekünk kérdéseket tehet fel, részt vehet a locsolásban, gyomlálásban. Meglátjuk, imádni fogja, amikor saját maga szüretelheti le az első termést, és virágzás idején gyönyörködhet a piros virágokkal borított kuckóban. Érdemes tudni, hogy minél gyakrabban szedjük le a babot, annál tovább fog virágozni és termést hozni.

 

A cikkben felhasznált források:

http://www.healthy-holistic-living.com/kids-playhouse.html?t=MEL

https://eletszepitok.hu/babsator-kertbe/

 

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. áprilisi (106.) számában.