Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eddig a kukába dobtad a használt zoknijaidat?

  • 2017. szeptember 11.
  • CsViki

Idén lett három éves Magyarország első Zoknicsere Programja. A kimosott páratlan vagy lyukas zoknikat ma már szinte az egész ország területéről gyűjtik a környezettudatosan gondolkodó családoktól, baráti vagy munkahelyi közösségektől és iskolai csoportoktól. Ehhez elég egy-egy lelkes vállalkozó, aki összefogja a társaságot!

Az így összegyűlt, utoljára kimosott zoknik nem a szemetesben végzik, hanem a program segítségével újrahasznosított formában visszakerülnek a napi használatba. Az elmúlt 3 évben a kimosott páratlan vagy lyukas zoknikból tűnemezelt filc készült, amit a bútoripar hasznosít kárpitostermékek készítésekor. De használható például hang- és hőszigetelésre vagy a falba épített csövek hőszigetelésére is. Szóval a kimosott zoknik számos területen tűnhetnek fel körülöttünk új szerepben.

 

Használt zokniból tűnemezelt filc

 

Ezenkívül a zoknik újrahasznosításával víz takarítható meg, mivel a tűnemezelt filc előállításához nem kell ismét tetemes mennyiségű vizet felhasználni. A begyűjtött zokni mennyiségének növekedésével a megtakarításnak ez a formája is egyre érzékelhetőbbé válik, és egyre nagyobb számokat mutat. Így idővel sok háztartás éves felhasznált vízmennyisége spórolható meg.

Az első tonna összegyűjtött zokni után már lehetett tudni: 1 tonna zokniból nagyjából 1 focipályányi tűnemezelt filc készíthető.

A Zoknicsere Program a fehérneműs fiókok alján heverő új, de gazdáik számára felesleges zoknik számára is talált megoldást: adományzokniként juttatják el őket rászorulók részére.

 

Forrás: zoknicsere.hu