Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Divatteremtő szelektív hulladékgyűjtés

  • 2015. január 27.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

„Hamarosan visszajövünk” – ez a felirat virít azon a narancssárga szatyron, amellyel újabb kampány indul Bécsben. A szelektív hulladékgyűjtésből szeretnének divatot teremteni, ezúttal olyan divatos táskákat juttatnak el ingyen a háztartásokba, amelyben nem csak összegyűjthetik, de mindjárt el is vihetik a gyűjtőszigetekhez az újrahasznosítható hulladékot. 

A táskáknak egyébként két további verziója is létezik: az egyik egy elegáns kézitáskát, a másik pedig egy bőröndöt mintáz. Ezeket 2 euróért vásárolhatják meg a divatfüggő szelektálók a bécsi szeméttelepek bármelyikén, a köztisztaságiak bolhapiacán, illetve ezek központjaiban. A szatyrok eladásából befolyó bevételt teljes egészében az új bécsi állatmenhely, a TierQuarTier kapja, amely márciustól fogadja az első gazdátlan cicákat, kutyákat.

szatyor

„Amennyire csak lehet, szeretnénk megkönnyíteni a bécsiek dolgát, hogy a háztartási hulladéktól elkülönítve gyűjthessék a papírt, műanyagot, fémet és üveget” – magyarázza az akció hátterét Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok. Az osztrák főváros lakói egyébként már így is kimagaslóan jól teljesítenek a többi tartományhoz képest. Míg Ausztriában átlagosan 19 százalékra rúg a nem oda való anyagok aránya a szelektív hulladékban, addig Bécsben ez mindössze 8 százalék. 

Az osztrák fővárosban harminc éve kezdték el bevezetni a szelektív hulladékgyűjtést, folyamatosan optimalizálva, a változó keretfeltételekhez igazítva a rendszert. Az osztrák főváros lakói ma 210 ezer szelektív gyűjtőkonténernél, 18 szeméttelepen és 100 veszélyes hulladék begyűjtésére kialakított helyen szabadulhatnak meg a háztartásukban keletkező hulladékoktól. Ráadásul a város online térképe és egy mobilos alkalmazás segítségével könnyedén kideríthetik, hol található a legközelebbi gyűjtősziget, vagy mit lehet kezdeni a kiégett fénycsővel vagy a használt sütőzsíradékkal.

A fejenkénti, évi átlagos 170 kilogrammal és 40 százalékos újrahasznosítási rátával a bécsi polgárok európai viszonylatban is az élvonalhoz tartoznak.

Forrás: greenfo.hu