Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csúnya zöldség is finom zöldség!

  • 2017. február 06.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását.

Noha nehéz ezt vásárlóként elhinni, de a zöldségek és gyümölcsök szigorú válogatás után kerülhetnek fel a boltok polcaira. Az a rész, amely nem felel meg a normáknak, a kukában köt ki. Az ENSZ adatai szerint a megtermelt élelmiszerek egyharmadát évről évre kidobjuk. Csak Európában kilencmillió tonna élelem köt ki a szeméttelepeken. Ezen nem sokat segítenek az egyéni akciók.
Meglézerezik a zöldségeket - leváltanák a címkéket

Ezért a Nagy-Britanniában kipróbált módszer átvéve a Tesco lengyelországi üzleteinek nagy részében februárban megjelennek a "Perfectly Imperfect", azaz a tökéletesen nem tökéletes logóval ellátott, nem ideális zöldségek és gyümölcsök - adta hírül a gazeta. Például almát, céklát, répát és burgonyát lehet majd így venni, s habár nem ideális nagyságúak és alakúak, minőségükkel nem lehet gond.

A "csúf kiskacsa" gyümölcsök és zöldségek valamivel olcsóbbak lesznek a normának megfelelő társaiknál. Az áruházlánc célja az, hogy rávegyék a vásárlókat szokásaik megváltoztatására, azaz arra, hogy ne csupán a "szép" árut válasszák az ugyanolyan jó, de "csúnyával" szemben. A Tesco úgy véli, hogy ezzel hosszabb távon sokat tehet az élelmiszerek pazarlása ellen is.

 

forrás: napi.hu