Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csináljunk műanyagbolygót!

  • 2017. július 31.
  • PKata

Több mint 9 milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta, ennek zöme hulladéklerakókba vagy a természeti környezetbe jutott, károsítva az emberek egészségét és az ökoszisztémát – állítja a műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzés.

Az említett műanyagmennyiség közel 80 százaléka végezte a hulladéklerakókban vagy a környezetben, és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a mennyiség gyorsan növekszik. Mint a szerdán közzétett tanulmányban kiemelték: a műanyagnak csupán 10 százalékát hasznosították újra, 12 százalékát elégették.

„Ha ezt a mennyiségű műanyagot egyenletesen szétszórnánk, egy Argentína nagyságú területet borítana be bokamagasságig – érzékeltette az ipari ökológiával foglalkozó Roland Geyer professzor, a tanulmány vezető szerzője. – Hatalmas mennyiségű anyagról van szó, amely nem bomlik le.” A műanyagok elégetése hozzájárul a klímaváltozáshoz, és káros az egészségre, emellett a szélesebb környezetet is károsítják a műanyag építőelemei – mutatott rá a professzor.

A műanyaggyártás legnagyobb piaca a csomagolóipar. A kőolajalapú termékek gyártása az újrahasznosíthatótól az egyszer használatos csomagolások felé tolódott el. Ennek következtében a városi hulladékgyűjtőkben nagyon magas a műanyag szemét aránya: a közepes bevételű országok esetében 2005-ben már meghaladta a 10 százalékot, 1960-ban még csupán 1 százalék volt. Más anyagokkal szemben a műanyagok több ezer évig megmaradhatnak a környezetben.

Több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban egy 2014-ben a Public Library of Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint. Ezek súlyosan károsítják a tengeri élővilágot, a vízi és földi ökoszisztémát. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2050-re már több mint 13 milliárd tonna műanyag szemét halmozódik fel a szeméttárolókban és a környezetben – figyelmeztettek a kutatók.

 

Forrás: https://mno.hu/tudomany