Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Chile is kitiltja a műanyag szatyrokat

  • 2018. augusztus 05.
  • sklania

A dél-amerikai országok közül elsőként Chile tiltotta be a műanyag bevásárlószatyrokat, amelyek súlyosan szennyezik a környezetet, főleg a tengereket.

A jogszabály fél év türelmi időt ad az alkalmazkodásra a nagy szupermarketláncoknak és két évet a kisboltoknak. Az a boltos, aki a határidő után is osztogat műanyagszatyrot, 350 dolláros bírsággal számolhat. A türelmi idő alatt a boltok vásárlónként legfeljebb két zacskót adhatnak az áru hazaviteléhez. 

A törvény csak a romlandó élelmiszerek becsomagolására engedélyezi a műanyagzacskó használatát. Marcela Cubillos környezetvédelmi miniszter szerint Peru és Chile hosszú tengerpartja mentén 2 millió négyzetkilométeren, vagyis egy Mexikó-nagyságú összterületen lebegnek hulladékszigetek a víz felszínén és mélyén. A miniszter szerint nemcsak a mennyiség a probléma, hanem az időtartam is, mivel a műanyagzacskók lebomlási ideje akár 400 év is lehet. 

 

Chile 17,5 milliós lakosságának mindössze 4 százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot, így az eldobható műanyagzacskók betiltása igazi kulturális forradalomnak számít.

 

 

forrás:

http://greenfo.hu/hirek/2018/08/05/chile-is-kitiltja-a-muanyag-szatyrokat