Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Bőrcipők” ananászlevélből?

  • 2016. július 19.
  • sklania

A spanyolok kifejlesztettek egy teljesen új anyagot ananász levelekből, mely a bőr tökéletes helyettesítője lehet. Jönnek a vegán cipők, táskák és bútorok…

Dr. Carmen Hijosa spanyol textilművész designer 15 évet töltött el a Fülöp-szigeteken a bőriparban, amikor úgy döntött, hogy új, környezetbarát, növényi textíliákat szeretne kifejleszteni, melyek helyettesíthetnék az állati bőrt, írja a Guardian.

Új környezetbarát anyag az ananásztextil

Sok éves kutatás és kísérletezgetés után, végül az ananászlevelek erősszálú rostjai adták meg a választ, melyből látványra és tapintásra is tökéletesen élethű bőr utánzat készíthető. Az ananászlevelekből kifejlesztett új anyag, az ananásztextil (Piñatex) egy rugalmas, jól szellőző, természetes textil, ugyanakkor épp olyan erős és ellenálló, mint a bőr, ezért cipők, táskák, bútorkárpitok és autó kárpit is készülhet belőle.

 

Az olyan országokban, mint Brazília, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Kína, Kenya és Ghána hatalmas ananászültetvények vannak, így az új anyag alapanyagául szolgáló ananászlevelek „előállítása” semmiféle környezetre káros tevékenységgel, vagy plusz költséggel nem jár. Az ananásztextil egyszerűen mezőgazdasági melléktermék (ananászlevelek) felhasználásával készül.

A becslések szerint 40.000 tonna ananász hulladék keletkezik évente világviszonylatban, melyet általában elégetnek vagy elrohasztanak a termelők.

Az ananásztextil hasonló jellegű anyag, mint a vászon, melyből a megmunkálás során különböző típusú, akár bőrszerű textúrák is készíthetők. „Az állati bőr és a kőolaj alapú textíliák előállítása súlyosan szennyezi a környezetet, itt az ideje a ruhaiparnak is egy új irányba nyitni”, mondta a tervezőnő.

„Az ananásztextil alkalmas arra, hogy cipők táskák, egyéb használati tárgyak, sőt bőrszerű bútorkárpitok és autókárpitok készüljenek belőle. Az első ananászcipőket a Camper és a Puma gyártja, a táskákat Ally Capellino designer tervezte.

Jelenleg további kutatások folynak az ananásztextil új felhasználási lehetőségeiről, hiszen a könnyen előállítható, jól szellőző anyagot akár a sebészetben is lehetne alkalmazni antibakteriális kötőszerként, de az alkalmazási területek között a lakások szigetelése is szóba jöhet.

 

forrás:

http://impressmagazin.hu/borcipok-ananasz-levelbol-megvan-bor-allatbarat-alternativaja/