Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beyond 2015 - sajtóközlemény

  • 2014. október 28.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

A civil szervezetek felszólítják az ENSZ képviselőit és tagországait, hogy alakítsanak ki az eddigi gyakorlathoz képest alapvető fordulatot hozó 2015 utáni keretrendszert.

"A 2015 utáni fejlesztési programnak még előbbre kell mutatnia." Ezt az üzenetet osztották meg Afrika, Ázsia, Latin-Amerika, Európa és a csendes-óceáni térség civil szervezetei 2014. szeptember 24-én, a 69. ENSZ Közgyűlés hetén.
A Millenniumi Fejlesztési Célok leváltásának szándékával az ENSZ Nyitott Munkacsoportjának - a 2015 utáni időszakra vonatkozó - indítványa 17 célt és 169 részcélt tartalmaz, a 2015 és 2030 közötti időszakra kidolgozandó nemzetközi fejlesztési programhoz.
Szerte a világon különböző civil szervezetek és közösségi csoportok – beleértve a Beyond 2015 kampányban résztvevőket is – szólítják fel a világ vezetőit, hogy a 2015 utáni program érdekében ambíviózusabb célokat fogalmazzanak meg.
A Beyond 2015 a következő területeken sürgeti az újabb törekvések kialakítását és megvalósítását: emberi jogok, egyenlőség, klímaváltozás, környezeti fenntarthatóság, állampolgárok részvétele, béke és biztonság.
Alessandra Nilo, a brazil Gestos ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: "A tervezetből még mindig hiányzik az ambíció, a mostaninál messzebbre kell, hogy íveljen. Ha nem karoljuk fel erőteljesebben a különböző jogok helyzetének ügyét, olyan, mintha nem foglalkoznánk a diszkriminációval és az igazságszolgáltatáshoz való alapvető emberi joggal. Pedig ennek megteremtése a jövőben a mi felelősségünk."
Sugeng Bahagijo, az INFID ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy erőteljesebb törekvésekre van szükség a békés és stabil társadalmak létrehozásának érdekében. "A jól működő társadalmak megteremtéséhez pártatlan és igazságos kormányokra van szükség, amelyek védelmezik az emberi jogokat."
A klímaváltozás kapcsán Pelenise Alofa, a Kiribati Klíma Akció Hálózat nemzeti koordinátora megjegyezte, mennyire fontos lenne azon cél elfogadása, amely szerint a globális felmelegedés mértékét 1,5% alatt kell tartani. "A civil társadalomnak szerepe van a programok végrehajtásában – partnerek vagyunk. Dolgozzunk hát együtt nemzetközi közösségként, hogy megoldjuk a problémáinkat!"

A Beyond 2015 képviselői abban a tekintetben is sürgették a világ vezetőit, hogy tegyék lehetővé a hétköznapi emberek részvételét a 2015 utáni keretrendszer megalkotásában, végrehajtásában és ellenőrzésében. Rosette Mutambi a Participate, az ugandai HEPS, és a Koalíció az Egészség és a Szociális Fejlesztés Támogatásáért képviseletében így fogalmazott: "Meg kell adni az embereknek azt a lehetőséget, hogy stabil jogalappal szólalhassanak fel a saját érdekükben. A keretrendszer sikere a szegény emberek döntéshozatalba való bevonásán nyugszik."
Az ENSZ tagállamok képviselői és a fent említett Beyond2015 esemény házigazdái – úgy mint H. E. Dr Qazi Kholiquzzaman Ahmad, a bangladesi miniszterelnökség és az ENSZ Klímacsúcs delegációjának tagja, H.E. Kajsa Olofsgård a 2015 utáni rendszer svéd nagykövete és Marcela Ordoñez kolumbiai miniszteri tanácsadó – kulcsfontosságú civil aggályokat vitattak meg, mint a 17 cél és 169 részcél racionalizáláshoz kötődő kihívások, a tervezet megvalósításának mikéntje és a pénzügyi és nem pénzügyi források elérhetőségének biztosításához kapcsolódó problémák. Az elszámoltathatóság kérdése egy másik fontos aspektusa volt az értekezésnek, egyértelműen teret nyert az a következtetés, miszerint ennek a megvalósításával kapcsolatban még nagyon sok a teendő.
Amina Mohammed, aki a 2015 program fejlesztése kapcsán az ENSZ főtitkár különleges tanácsadójaként tevékenykedik, a következő módon reagált a civil szektor kérdéseire: "Hiszek az ambícióban. Önmagában is erre vall, hogy 193 ország képes közös megegyezésre jutni. De egyben realista is vagyok. Foglaljanak írásba mindent, amit szeretnének, azt is, hogy mit értenek pontosan nagyobb mértékű ambíció alatt, és mi felnövünk a feladathoz!"