Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Betétdíjas rendelet - amiért a harang szól?

  • 2005. február 18.
  • humusz
Félõ, hogy a betétdíjas kormányrendelet alig fogja segíteni a környezet számára kedvezõbb visszaváltható csomagolások és a környezettudatos vásárlók életben tartását.

Nagyon nehéz dolga van annak, aki vissza szeretné váltani a betétdíjas üvegét. Miért?

  • alig van a fővárosban olyan bolt, ahol ugyanúgy, ugyanannyiért, ugyanolyan módon váltanák vissza az üveget, mint egy másik visszaváltóban;
  • sokszor, miután visszakaptuk pénzünket, a boltos levásároltatja velünk a betétdíjat;
  • több bolthoz tartozó visszaváltó hely később nyit és előbb zár, mint a bolt;
  • sok helyen nincs külön alkalmazott a visszaváltóban. Esetleg hosszú perceket kell várni, amíg valaki kiszolgál.

A betétdíjas szabályozásnak ki kellene terjednie a betét- és letéti díjaknak a magyar jogrendbe történő beillesztésére (harmonizáció a Ptk-val), a számviteli szabályozás megváltoztatására, a betétdíjak ÁFA-köteles értékesítésből való kivonására, a betétdíjak mértékének szabályozására, a betétdíjas (visszaváltható) göngyölegek egy részének szabványosítására, a betétdíjas csomagolású termékek bizonyos alapterület feletti kereskedelmi egységek számára előírt visszaváltóhelyek fenntartásának kötelezettségére.

Tapasztalat szerint a visszaváltási hajlandóság mértéke nagy mértékben függ a betétdíj összegétől és a visszaváltási helyek elérhetőségétől.

Vagyis, ha a fővárosban egyedül a Gellérthegyen van üvegvisszaváltó és 2 forintot kapunk csak a visszavitt üvegért, akkor könnyedén prognosztizálható, hogy a közelben lakó erősen környezettudatos fogyasztókat leszámítva kevesen fogják az ilyen csomagolású termékeket választani.

Hiába fognak visszaváltható csomagolásokat gyártani a gyártók, árulni a kereskedők, ha alig lesz hely, ahol visszaveszik tőlünk.

A betétdíjas rendelet alkalmas lehetne arra, hogy a kereskedelem érdekeltségét megteremtse a betétdíjas csomagolásokkal való foglalkozásra. Példának okáért az 50 forintos betétdíjból 20 forintot megtarthatna a visszaváltót működtető kereskedelmi egység, 30 forintot pedig a gyártó kaphatna vissza. Ez azt eredményezné, hogy a kereskedőnek nem lenne ráfizetés visszaváltót rendesen üzemeltetni és a visszaváltás még könnyebbé válhatna.

Reméljük, hogy a környezetpolitikusok is érzik, hogy egy kemény, erős követelményeket megfogalmazó betétdíjas kormányrendelet hiányában nagyon nehezen tudják majd megvédeni az új termékdíjtörvény eredményeit!