Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bele fogunk fulladni a műanyag palackokba

  • 2017. július 03.
  • sklania

Percenként egymillió műanyag palackot vásárolnak az emberek világszerte. Környezetvédelmi szempontból már ez is hatalmas megterhelés a bolygónak, de az emberiség műanyagéhsége még 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig. Egyesek szerint ez a klímaváltozáshoz hasonló kaliberű környezetvédelmi válsághoz vezethet – írja az MTI.

A műanyag palackok iránti kereslet növekedését a palackozott víz népszerűsége hajtja. A nyugatiak folyton úton lévő életmódja azóta átterjedt Kínára, valamint Ázsia csendes-óceáni régiójára, és ezzel párhuzamosan a műanyag palackokra is egyre nagyobb az igény.

A Guardian szerint

2016-ban több mint 480 milliárd műanyag üdítőspalackot adtak el világszerte.

Tíz éve ez a szám még csak 300 milliárd volt, viszont a Euromonitor International legfrissebb becslései szerint 2021-re eléri az 583,3 milliárdot.

Az üdítős és vizespalackok többsége polietilén-tereftalát (PET) felhasználásával készül. A PET újrafelhasználható műanyag, de az erre irányuló erőfeszítések nem tudnak lépést tartani a műanyag palackok iránti megnövekedett igénnyel. A 2016-ban vásárolt palackok kevesebb mint felét gyűjtötték be, és ezeknek 7 százalékából készült új palack. A hulladék a szeméttelepeken és az óceánban végzi.

Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása szerint évente 5-13 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba, ahonnan aztán a tengeri madarak, halak és egyéb teremtmények gyomrába jut. Ha a helyzet nem változik,

2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

A szakértők már arra figyelmeztetnek, hogy a táplálékláncon keresztül a műanyaghulladék egy része már megtalálta az útját az emberek tányérjába is.

Hugo Tagholm, a Surfers Against Sewage munkatársa szerint a műanyagszennyezés lassan a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú fenyegetést fog jelenteni, mivel beszennyezi a bolygó minden természeti rendszerét és egyre több teremtményt veszélyeztet.

Májusban a szakemberek csaknem 18 tonna műanyaghulladékot találtak a világ egyik legtávolabbi szigetén, a Csendes-óceán egyik lakatlan atollján, de az Északi-sarkvidék partmenti területein és Nagy-Britannia leggyönyörűbb strandjain is megjelent már a műanyagszemét.

Az emberek egészségesen akarnak élni és egyre nő az aggodalom a talajvíz szennyezettsége és a csapból folyó víz minősége miatt, ami mind hozzájárul a palackozott víz iránti kereslet növekedéséhez

– mondta Rosemary Downey, a Euromonitor munkatársa.

Az üdítőspalackokat elő lehetne állítani 100 százalékban újrahasznosított műagyagból (RPet). A természetvédők igyekeznek nyomást gyakorolni a nagy üdítőgyártókra, hogy használjanak jóval nagyobb mennyiségű újrahasznosított alapanyagot.

 

 

forrás:

http://index.hu/tudomany/2017/06/30/bele_fogunk_fulladni_a_muanyagpalack...