Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bedarálás helyett

  • 2017. január 25.
  • PKata

HASZNÁLHATÓ állapotban van a házban ez meg az, még sincs már szükség rájuk. Megvárjuk a lomtalanítást vagy elvisszük a hulladékudvarba? Van jobb megoldás: az újrahasználati központ.újrahaszn

Mint tudjuk, a lom abban a pillanatban keletkezik, amikor a lomtalanító kocsi kifordul az utcánkból. Januárban pedig különösen felszaporodnak a hasonló helyzetben lévő eszközök – részint az ajándékozással kerülnek be, részint a nagytakarítás alatt kerülnek elő. Amit sem eladni, sem ajándékba adni nem lehet, s így kerülgethetjük a következő lomtalanításig.

A fővárosban azonban van még választási lehetőségünk: Szemléletformáló és Újrahasználati Központ. Jelenleg két ilyen üzemel Budapesten, a XV., illetve a XVIII. kerületben, az FKF Zrt. fenntartásában – remélhetőleg több is lesz majd. A létesítmények különlegessége, hogy nemcsak hulladékudvarként, hanem – a Nyugaton jól működő központok mintájára – újrahasználati központként is üzemelnek. Hasznuk, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékok leadása mellett itt gazdát cserélhetnek azok a tárgyak, amelyek a tulajdonosaiknak már nem kellenek, viszont más által még használhatóak.

Persze a SZÚK-okban sem adható le minden. Amit várnak: bútorok, lakberendezési tárgyak, táskák, bőröndök, hátizsákok, takarók, sportfelszerelések, babacuccok, konyhai eszközök és szerszámok – azonban fontos tudni, hogy árammal működő dolgokat nem fogadnak be. Előbbiek leadása ingyenes – és a megszerzésük is szinte az: a 14 napra bemutatótérbe kerülő tárgyakat egy csekély tárolási- raktározási díj megfizetése után bárki elviheti. Az el nem kelt tárgyakat később civil szervezeteknek ajánlja fel a társaság.

 

Forrás: http://www.szabadfold.hu