Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Balogh János Országos Környezet-és Egészségvédelmi Csapatverseny

  • 2009. szeptember 17.
  • beus

A 12-14 éveseknek kiírt pályázat célja elérni azt, hogy a tizenéves korosztály legyen tisztában a különböző környezeti problémák környezet - és egészségügyi hatásaival és ismerje meg a lehetséges megelőzési módokat.

A verseny meghirdetője: Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont – Bem József Általános Iskola

A verseny célja: a tizenéves korosztály legyen tisztában a különböző környezeti problémák környezet - és egészségügyi hatásaival és ismerje meg a lehetséges megelőzési módokat. 

A verseny kategóriái korcsoportok szerint: A vetélkedőn 6.-7-8. évfolyamos háromfős csapatok vehetnek részt.

A verseny témakörei:

  • A talaj, a víz, és a levegőszennyeződés, a hulladékok és a zaj
  • A globális környezeti problémák
  • A környezetszennyezés okozta egészségügyi problémák
  • A környezeti ártalmak megelőzésének illetve csökkentésének módjai

 

A felkészüléshez ajánlott irodalom:

  • Balogh János életrajza
  • Biológia, kémia, fizika 7.-8. osztály
  • Egészségtan 6. 8. osztály
  • Folyóiratok: Lélegzet, Lélegzetnyi Hírlevél (ősztől), Kukabúvár (őszi, téli, tavaszi kiadványok)

 

A verseny rendszere:

A versenyre iskolánként egy, 3 fős csapat jelentkezését várjuk. (A csapattagok legalább egyike 8. osztályos legyen, hogy a kémiában tanultakat is hasznosítani tudják.) A jelentkezéskor (levélben, távmásolón, elektronikus levélben) kérjük az iskola nevét, címét, elérhetőségét és a felkészítő tanár nevét. Nevezési díj nincs. Jelentkezési cím: Nagyné Horváth Emília Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont, 1101 Bp. Hungária-krt. 5.-7. Tel. /Fax: 06/1/ 261 6786 e-mail: [email protected]

Jelentkezési határidő: 2009. december 5.

A regionális vagy a megyei (fővárosi) fordulókat a jelentkezések függvényében szervezzük. A versenyző csapatok a meghirdetők által kiküldött feladatlapot oldanak meg. Időpont: 2010. március 17. (szerda) 14 óra. A regionális döntő eredményéről 2010. április 1.-ig küldünk értesítést. Az országos döntőre a legjobb teljesítményt nyújtott 10 - 15 csapatot hívjuk meg. (A támogatás függvényében.) A döntőn a részvétel ingyenes. Az útiköltség és a második éjszaka szállásdíja a csapatokat terheli.

A döntőbe jutott csapatok előzetes feladatai:

  • Egy környezetvédelmi plakát készítése
  • Felkészülés egy lakóhelyi környezet-egészségügyi probléma illetve megoldásának csapatmunkában történő bemutatására. Előadási idő 6 perc.

A döntő írásbeli, szóbeli és gyakorlati feladatokból áll. A döntőbe jutott csapatok oklevelet és felkészítőikkel együtt ajándékot kapnak. A döntő időpontja: 2010. június 4.-5. (péntek délután és szombat egész nap). Helyszíne: Egy budapesti kulturális központ és a Bem József Általános Iskola 1101 Bp. Hungária krt. 5.-7.

 A szervezők elérhetősége: www.bem-iskola.hu Nagyné Horváth Emília Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont 1101 Bp. Hungária-krt. 5.-7. Tel. /Fax: 06/1/ 261 6786 e-mail: [email protected]