Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Baj van a szelektív hulladékgyűjtéssel is Magyarországon

  • 2018. október 07.
  • PKata

Fennáll a veszélye, hogy Magyarország nem éri el 2020-ra az 50 százalékos hulladék-újrahasznosítási célt az Európai Bizottság szerint. A testület ezért intézkedéseket javasol 14 tagállamnak, köztük Magyarországnak a hulladék-újrahasznosítási célok elérése érdekében.

A Világbank legfrissebb becslései szerint az évente keletkező hulladék mennyisége a jelenlegi évi 2 milliárd tonnáról 2050-re 3,4 milliárd tonnára nő. A Bizottság szerint miközben Európában a hulladék-gazdálkodás és -újrahasznosítás fejlődik, egyértelmű, hogy többet kell tenni. Az Európai Bizottság jelentése szerint 14 tagállam, köztük Magyarország esetében fennáll a veszély, hogy nem fogják elérni a 2020-ra kitűzött 50%-os újrahasznosítási arányt a háztartási hulladékok terén. Ezért, noha szerinte Európában, ahogy Magyarországon is fejlődik a hulladék-gazdálkodás és -újrahasznosítás, a Bizottság ezen tagállamoknak intézkedéseket javasol a célkitűzések elérése érdekében.

A jelentés szerint Magyarország esetében a hulladékgazdálkodási rendszer jelentős reformja ellenére az eredmények még nem láthatóak. A lassú előrehaladást az okozza, hogy kevés intézkedés ösztönzi arra a háztartásokat, hogy részt vegyenek a szelektív hulladékgyűjtésben, valamint nem megfelelőek az ágazat jelentős javulását segítő gazdasági eszközök sem.

A javasolt intézkedések között szerepel a hatékonyabb szelektív hulladékgyűjtés, kiterjesztett gyártói felelősségi programok, gazdasági ösztönzők (pl. hulladéklerakási díj, hulladékégetési adó). A javaslatok között szerepel a hulladék összetételére és területi megoszlására vonatkozó, akár háztartásokra lebontott, pontosabb adatgyűjtés is. A bizottság szerint további kommunikációs kampánnyal kell ösztönözni a háztartásokat a szelektív hulladékgyűjtésre, annak környezeti hatásait hangsúlyozva. (MTI)

 Az állami kukaholding, azaz az NHKV lassan aláássa a budapesti szemétszállításért felelős Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) gazdálkodásának stabilitását azzal, hogy egy csomó pénzzel tartozik neki. Egyre súlyosabb részletek derülnek ki a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. működéséről. Amellett, hogy a kukaholding 2016-os indulása óta feneketlen kútként nyeli az állami milliárdokat, a menedzsment pedig nem tudja lezárni a 2017-es pénzügyi évet, mert pontos kimutatásuk sincs a cég valós hiányáról, lassan sikerül aláásni a budapesti szemétszállításért felelős Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) gazdálkodásának stabilitását is.

 

Forrás: http://greenfo.hu/hirek