Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azt hitted az autó a szabadság kiteljesedése? Hát nem!

  • 2017. május 23.
  • CsViki

Az autómegosztás oldhatja meg a városi közlekedés problémáit, a légszennyezést, a túlzott forgalmat és a parkolási gondokat a Levegő Munkacsoport tanulmánya szerint. Elavult 20. századi szemlélet az autót a szabadság kiteljesedésének tekinteni: a mindennapi élethez szükséges mobilitás kerékpárral, tömegközlekedéssel vagy gyalogos közlekedéssel váltható ki - írja az MTI.

A forgalomtól szenvedő nagyvárosokban az autómegosztás, vagy más néven a közautózás is megoldást jelenthet, ami mellett az is szól, hogy most többségében a gépkocsik élettartamuk 95 százalékában kihasználatlanok, a parkoló autók pedig óriási holt tőkét jelentenek.

Egy megosztott használatban működő jármű átlagosan 6-8 autót válthat ki. A közös járműhasználat a háztartások kiadásait is mérsékelheti, ezért - egy amerikai felmérés szerint - a közautózást használók, főleg a fiatal családosok a gazdaságosságot tartják az autómegosztás legfőbb előnyének.

A Levegő Munkacsoport az elektromos motorok terjedésnél is az autómegosztás jelentőségét hangsúlyozza, mivel a villanyhajtású autók csak a légszennyezést mérséklik, a forgalmi és a parkolási gondokat nem.

 

Forrás: napi.hu/MTI