Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ültethető kávéspohár

  • 2015. március 09.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Ilyen a környezetbarát, újrahasznosítható kávéspohár.

 

Forrás: mymodernmet.com 

Az eldobható (idővel lebomló) kávéspoharakkal már Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk, sajnos előfordulnak a természetben és a szeméttelepeken is. Egy kaliforniai cég nemrégiben egy igen innovatív ötlettel állt elő, mellyel nemcsak a hulladék mennyiségét lehetne csökkenteni, de még a feleslegessé vált edénykék is új funkciót kaphatnának. Az ötlet nem más, mint az ültethető kávéspohár, melynek anyagába magokat rejtettek. Amint a pohár beáztatásra, majd elültetésre kerül, a magok szépen lassan kicsíráznak.

A pohár egyébként komposztálható és 180 napon belül le is bomlik. Az oldalán található tájékoztatás a magok származási helyét és felhasználási módját is bemutatja.

A tervek szerint azokban a kávézókban, ahol ezeket a poharakat választják a hagyományosak helyett, külön erre a célra kialakított kukát helyeznek majd el. Innen összegyűjtenék a poharakat, és elszállítják, hogy elültessék őket, például rekultivációs program keretében.

A készítők felhívják rá a figyelmet, hogy az ültethető poharaknak nemcsak társadalmi és környezetvédelmi, de üzleti haszna is van, mert vevőcsalogatóként is szolgálhatnak és növelhetik a boltok jó hírét.

A projekt Kickstarter oldala szerint a technológia más dobozokra így papírtermékekre is alkalmazható.

Forrás: ecolounge.hu